Ingrediente

  • 500 g orez
  • 125 g stafide
  • 1 fir de praz
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu 
  • 150 ml ulei
  • 2 legături pătrunjel
  • 1/2 lingurița cimbru
  • 1 lingura pasta tomata concentrata
  • 50 g mălai 
  • 1 varza murata

Instructiuni

  • Pregătim foile de varza, fiind murata, se scoate cotorul din mijloc, tăindu-l cu un cuțit, se desfac frunzele de varza și se pun intr-un vas mai mare, peste care turnam multă apa, pentru a elimina din sare și acreala verzei. Se schimba apa, dacă varza este prea acra. 
    Când frunzele de varza sunt bune la gust, se fac foi pentru sarmale. Se ia fiecare frunza, se strânge in mâna, pentru a elimina apa, apoi se pun pe un blat, se taie partea mai tare, care se da deoparte, iar partea subțire și neteda a frunzei, care se poate rula, se porționează in 4-6 bucăți, in forma de triunghiuri, in funcție de mărimea ei. Cu fiecare frunza de varza procedam la fel.
  • Pentru compozitia de sarmale, incepem cu orezul. Se spală și se pune la umflat. Intr-un vas se pune orezul, se adauga apa mai multa și se pune la foc, amestecand in orez. Când apa începe sa fiarbă, se oprește focul, vasul se acoperă și se lasă orezul, sa se umfle in apa clocotită. Se verifica, iar când bobul de orez este moale la exterior și tare la mijloc, înseamnă ca este umflat suficient. Practic, orezul trebuie sa fie fiert pe jumătate. Orezul umflat se scoate intr-o sita, se clateste cu apa rece, se lasă la scurs, apoi se pune in vasul, in care vom face compozitia de sarmale. 
  • In ulei calim prazul, ceapa, ardeiul, toate tocate mărunt, morcovii dați pe răzătoarea mare, adăugăm putina sare peste legume și le calim, pana ceapa devine translucida. La final adăugăm pasta tomata și pătrunjelul verde tocat. Se lasă puțin, sa se răcească și se adauga peste orez.
  • Stafidele se spală, iar dacă sunt mai mari, se taie in doua, trei bucăți și se pun in vasul cu compozitia de sarmale.
  • Se pune cimbru, nu mult, ca e un condiment puternic, sau se renunța la el, dacă nu va place, se adauga mălaiul obișnuit, nu din cel glisat, se presara piper macinat, se amesteca compoziția și se gusta, dacă e nevoie de sare, dar se tine cont de faptul ca, frunzele de varza, chiar dacă au fost desarate, tot sunt sarate și acre.
  • Mălaiul are rolul de a lega compozitia. Se poate pune griș, in locul mălaiului , dar acesta din urma, da o culoare plăcută sarmalelor.
  • Se formează sarmalele, in funcție de mărimea dorita, dar și de mărimea foilor făcute anterior.
  • Se pune cate o lingura de compoziție pe partea îngusta a frunzei, se rulează, iar capetele se introduc in interior.
  • Sarmalele se asaza intr-un vas de tuci, sau de lut (cine are), dar înainte punem câteva bucăți de varza la fundul oalei. Sarmalele se asaza in oala, fara a le ingramadi, ținând cont ca, orezul și mălaiul se umfla la fiert.
  • Peste sarmale așezăm un rând de varza tocata, din capetele rămase și se acoperă cu apa. Se pune capac pe vas, ori hârtie de copt și se da la cuptor, temperatura 160 grade.
  • Din momentul când începe, sa miroase a varza fiarta, lasam vasul in cuptor doua ore, dar verificam măcar o data in acest timp, sa vedem dacă mai esta apa in vas, sau dacă varza este fiarta.
  • După ce au fiert sarmalele, se pune un capac direct pe ele și cu atenție, se răstoarnă surplusul de apa, așa avem niște sarmale mai uscate și lucioase, plus ca apa in care au fiert, este sarata de la varza.
  • Se poate înlocui varza murata cu varza proaspăta, frunze de vie, hrean, fasole, fiecare cu ce are și cu ce ii place.
  • Dacă încercați aceasta reteta, nu recomand, sa puneti mai multe stafide, deoarece diferența dintre varza murata și stafidele dulci, este prea mare.