Ingrediente
- 250 g branza degresată grunzoasa cu 0,5% grăsime
- 80 g făina integrala de grâu
- 40 g amidon de porumb
- 40 g unt rece
- 1 praf de sare
Instructiuni
In aceasta reteta am vrut, sa fac un aluat de foietaj fals, imitându-l pe cel clasic unde se folosește branza de vaci, mult unt, făina albă.
Diferența între cele doua retete este, ca folosim mult mai puțin unt, iar făina albă trebuie înlocuită, cu ceea ce este permis in dieta.
Problema și mai ales emoțiile au fost la copt, pentru ca trebuiau, sa crească, chiar dacă nu am folosit nici drojdie, nici praf de copt. In aluatul clasic de foietaj fals, probioticele din branza de vaci in combinație cu glucidele din făina, declanseaza un proces de fermentație, care după ce sta la frigider minim 12 ore, la coacere, se va desface in foite. Dar, am zis, fie ce-o fi, încercarea moarte n-are!
- Pentru început am pus branza la scurs pentru 3 ore. Intr-un vas am pus un strat generos de mălai, peste care am asezat un tifon dublu, pe care am întins branza. Mălaiul va absorbi excesul de zer din branza. După ce s-a scurs, branza rezultata a cantarit 180 grame.
- Intr-un vas punem branza scursa, făina, amidonul, un praf de sare și untul rece dat pe răzătoarea mare.
- Se amesteca întâi cu o lingura, rezultând niște niste cocoloase de făina, apoi se framanta la mâna, doar cât se formează aluatul. Vom obtine un aluat potrivit de tare, pe care îl aplatizam puțin și-l invelim in folie alimentara.
- Se lasă aluatul la frigider timp de 24 de ore, iar aici intervin, cum am scris probioticele din branza.
- A doua zi se ia aluatul din frigider și se lasă la temperatura camerei o ora, după care se întinde o foaie cu dimensiuni de 3-4 mm. Cu un cuțit, sau rola zimtata se taie sărățelelor la dimensiunea dorita. Capetele de aluat care rămân, se strâng intr-o bila si se întinde iar.
- Sărățelelor se asaza pe o tava, unde se pune hârtie de copt.
- Opțional se ung cu galbenus de ou amestecat cu puțin lapte, iar deasupra se presara seminte chia.
- Se coc in cuptorul preîncălzit la 170 grade, folosind si ventilatia, timp de 10-12 minute, pana se rumenesc deasupra.
- Se lasă la răcit, apoi se cântăresc, pentru a le imparti in mod egal pentru cele patru zile, când pot fi consumate.
- Conțin doua tolerate: făina integrala (20g/zi) si amidonul, iar cele 40 g folosite, reprezintă doar 1/2 de tolerat/zi, fiind permis ca si tolerat in zilele de croaziera in cantitate de 20 g/zi.
- Untul înlocuiește uleiul de masline, 10g=1 lingura ulei si este permis din faza a doua de dieta, adică croaziera.
Comentarii