Ingrediente

  • 700 g buchetele de conopida 

Maioneza

  • 2 gălbenușuri crude
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 lingurițe muștar dulce
  • 3-4 căței de usturoi

Instructiuni

  • Se pune la fiert apa cu o lingurița de sare.
  • Conopida rupta buchetele, se pune intr-o sita și se trece sub jet de apa.
  • Când apa clocoteste, se pune conopida și se fierbe maxim 4-5 minute. Ea trebuie sa rămână crocanta, nu se fierbe mult timp.
  • Conopida oparita se scoate cu paleta, se pune in sita și se bagă sub jet de apa rece, pana se răceste, apoi se lasă la scurs.
  • Se toaca mărunt și se pune intr-un vas mai mare.

Maioneza

  • Am făcut diferite salate, care conțineau maioneza și usturoi trecut prin presa, dar de fiecare data, mai mult dura curățatul presei!
  • M-am gândit, de ce sa nu pun usturoiul direct in maioneza și s-a dovedit, a fi o idee buna!
  • In bolul mixerului vertical se pun: gălbenușurile, muștarul, usturoiul curățat și tăiat felii, iar deasupra turnam uleiul.
  • Se poziționează blenderul in vas, in poziție verticala, sa ajungă pana la fundul vasului, apoi se porneste aparatul. După câteva secunde, începe sa se formeze maioneza la baza vasului, iar acum ridicam blenderul puțin in sus, pentru a incorpora tot uleiul. Se folosește blenderul, pana obținem o maioneza ferma, iar usturoiul este pasat complet. Tot procesul nu durează mai mult de un minut.
  • Când maioneza este făcută, avem câteva variante: mai adăugăm ulei, dacă ni se pare, ca e prea putina maioneza, sau se poate adauga o lingura de smantana grasa, pentru un gust mai fin, ori putem pune iaurt grecesc, pentru o maioneza mai lejera. 
    In funcție de gustul fiecăruia, dar si de iuțeală usturoiului, se pot pune in maioneza, mai mulți, sau mai putini căței de usturoi.
  • Maioneza obținută se toarnă peste conopida tocata, se amesteca, se adauga sare după gust, se acoperă vasul cu folie alimentara si se da la frigider măcar 2-3 ore.