Ingrediente

Blat

  • 6 ouă mari
  • 130 g zahăr tos
  • 1 praf de sare
  • 110 g faină 
  • 30 g cacao 
  • 6 g bicarbonat de sodiu
  • 50 ml ulei 

Caramel cu arahide

  • 230 g zahăr tos
  • 100 g unt
  • 160 ml smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 130 g arahide coapte și sărate

Crema de mascarpone și frisca

  • 350 g mascarpone
  • 200 g smantana cu 40% grăsime
  • 60 g zahăr pudra

Glazura

  • 100 g ciocolată cu 50% cacao
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 40 ml ulei 
  • 100 g arahide coapte tocate grosier

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
  • Tapetăm o tavă de 30/40 cm cu hârtie de copt.
  • Amestecăm făina, cacaua și bicarbonatul de sodiu.
  • Mixam ouăle cu sarea și zahărul, până obținem o spuma densă, tare si deschisă la culoare.
  • Adăugăm uleiul și mixam la viteza cea mai mică a mixerului, până se încorporează.
  • Amestecul de faină îl cernem și îl adăugăm în 2 tranșe, amestecând cu o spatulă.
  • Turnăm compozitia în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 18 minute sau până trece testul scobitorii.
  • Scoatem tava din cuptor și punem blatul cu tot cu hârtia de copt pe un prosop de bucatarie, apoi rulăm strâns, cu tot cu hârtie. Lăsăm blatul să se răcească complet.

Caramel cu arahide

  • Punem zahărul intr-un vas antiaderent pe foc mic, până se topește complet și capătă o culoare frumoasă, fără a-l arde, caci va capătă un gust amar.
  • Adăugăm untul, oprim focul și amestecăm într-una, până se încorporează, sau mai bine zis, pana se topește untul, caci nu se incorporeaza complet, caramelul in contact cu untul, se va solidifica parțial.
  • Adăugăm smântâna, pornim din nou focul la flacara foarte mică și fierbem 7-8 minute, pana obținem un sos gros, iar caramelul este topit complet.
  • Încorporăm arahidele intregi, dăm deoparte si lasam să se răcească complet.

Crema de mascarpone si frisca

  • Vom face crema, după ce blatul si caramelul sunt reci, chiar înainte de a asambla rulada.
  • In vasul mixerului punem smantana, mascarpone si zaharul pudra, mixând, pana obținem o crema ferma.

Asamblare:

  • Desfacem blatul, îndepărtăm cu grija hârtia și îl ungem cu compoziția de caramel, lăsând în partea superioară 2 degete neacoperit.
  • Peste caramelul cu alune întindem uniform crema de mascarpone și frisca.
  • Se rulează strâns și se învelește in folie alimentara, strângând capetele.
  • Rulada se da la frigider peste noapte.

Glazura

  • Intr-un vas antiaderent punem ciocolata rupta bucăți, uleiul si-l punem la foc mic (depinde ce fel de vas avem), sau punem pe baia de abur, amestecand, pana se topește ciocolata.
  • Se adauga arahidele tocate grosier si dam deoparte, sa se răcorească puțin, sa fie lichida, dar nu fierbinte.
  • Scoatem rulada din frigider, îndepărtăm folia alimentara, o așezăm pe un grătar pus pe hârtie de copt, pentru a putea colecta glazura care se prelinge de pe rulada.
  • Cu lingura distribuim glazura pe toată suprafața ruladei.
  • Se da la frigider 2-3 ore, pana glazura este intarita complet.
  • Rulada se feliază cu cutitul, trecut prin apa fierbinte, pentru a taia frumos glazura de ciocolata, fără a o rupe bucăți. După fiecare tăietura, lama cuțitului se încălzește si se șterge.