Ingrediente

  • 2 vinete
  • 1 dovlecel
  • 1 zucchini
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras galben
  • 1 ceapa roșie
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 cutie roșii pasate Mutti (400 g)
  • 4 linguri ulei de masline
  • Sare, piper
  • 2-3 crenguțe cimbru
  • Opțional 100 g fasii de branza tare (grana padono dop)

Instructiuni

  • In vasul blenderului vertical se pun roșiile pasate, ceapa curățata și tăiată julien, usturoiul curățat și feliat, împreuna cu o lingura de ulei. Se pasează, pana obținem un sos fin. Se condimentează cu sare, piper și optional o lingurița de zahăr, pentru un gust dulceag.
  • Vinetele și dovleceii se spală, se îndepărtează capetele și se taie felii de 5-6 mm.
  • Ardeii curatati se feliază pe lung, in fasii de 5 mm.
  • Intr-un vas termorezistent (eu am folosit un vas oval de ceramica, având dimensiuni de 22/30 cm) se toarnă și se întinde sosul de roșii.
  • Se asaza feliile de vinete și dovlecei, in spirala, unele lângă altele, intercalând-le, pana se umple vasul. Dacă e nevoie, fata de legumele descrise, se completează cu încă 1 dovlecel, sau vânata. Pentru a umple vasul am avut nevoie in plus de jumătate de dovlecel, insa mi-a rămas jumătate de vânata.
  • Peste legumele așezate in vas, se pun fâșiile de ardei, la fel intercalându-le între ele.
  • Se presara sare, piper proaspăt macinat și se asaza crenguțele de cimbru, apoi se stropesc cu restul de ulei.
  • Se umezeste cu apa o coala de hârtie de copt și se asaza peste legume, acoperindu-le in totalitate.
  • Se da vasul in cuptorul încălzit la 200 grade, pentru 45 minute.
  • Se scoate vasul din cuptor, se îndepărtează hârtia și crenguțele de cimbru, iar vasul se da iar la cuptor pentru încă 15 minute, la 180 grade, pornind și ventilatia, pentru a se rumeni legumele deasupra.
  • Pana aici avem o mâncare de post, dar optional se adauga fasii de branza tare (parmezan, grana padono, etc…), dând vasul la cuptor 1-2 minute, pana se topește branza.
  • Ratatouille se servește simplu, sau folosit ca și garnitura pentru carne gatita pe grill, sau grătar.
  • Pe farfurie se pune o porție de legume, ajutându-ne de o paleta, iar deasupra lor se pun 3-4 linguri de sos de rosii.