Opțional 100 g fasii de branza tare (grana padono dop)
Instructiuni
In vasul blenderului vertical se pun roșiile pasate, ceapa curățata și tăiată julien, usturoiul curățat și feliat, împreuna cu o lingura de ulei. Se pasează, pana obținem un sos fin. Se condimentează cu sare, piper și optional o lingurița de zahăr, pentru un gust dulceag.
Vinetele și dovleceii se spală, se îndepărtează capetele și se taie felii de 5-6 mm.
Ardeii curatati se feliază pe lung, in fasii de 5 mm.
Intr-un vas termorezistent (eu am folosit un vas oval de ceramica, având dimensiuni de 22/30 cm) se toarnă și se întinde sosul de roșii.
Se asaza feliile de vinete și dovlecei, in spirala, unele lângă altele, intercalând-le, pana se umple vasul. Dacă e nevoie, fata de legumele descrise, se completează cu încă 1 dovlecel, sau vânata. Pentru a umple vasul am avut nevoie in plus de jumătate de dovlecel, insa mi-a rămas jumătate de vânata.
Peste legumele așezate in vas, se pun fâșiile de ardei, la fel intercalându-le între ele.
Se presara sare, piper proaspăt macinat și se asaza crenguțele de cimbru, apoi se stropesc cu restul de ulei.
Se umezeste cu apa o coala de hârtie de copt și se asaza peste legume, acoperindu-le in totalitate.
Se da vasul in cuptorul încălzit la 200 grade, pentru 45 minute.
Se scoate vasul din cuptor, se îndepărtează hârtia și crenguțele de cimbru, iar vasul se da iar la cuptor pentru încă 15 minute, la 180 grade, pornind și ventilatia, pentru a se rumeni legumele deasupra.
Pana aici avem o mâncare de post, dar optional se adauga fasii de branza tare (parmezan, grana padono, etc…), dând vasul la cuptor 1-2 minute, pana se topește branza.
Ratatouille se servește simplu, sau folosit ca și garnitura pentru carne gatita pe grill, sau grătar.
Pe farfurie se pune o porție de legume, ajutându-ne de o paleta, iar deasupra lor se pun 3-4 linguri de sos de rosii.
Comentarii