Ingrediente
- 2 vinete
- 1 dovlecel
- 1 zucchini
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei gras galben
- 1 ceapa roșie
- 2-3 căței de usturoi
- 1 cutie roșii pasate Mutti (400 g)
- 4 linguri ulei de masline
- Sare, piper
- 2-3 crenguțe cimbru
- Opțional 100 g fasii de branza tare (grana padono dop)
Instructiuni
- In vasul blenderului vertical se pun roșiile pasate, ceapa curățata și tăiată julien, usturoiul curățat și feliat, împreuna cu o lingura de ulei. Se pasează, pana obținem un sos fin. Se condimentează cu sare, piper și optional o lingurița de zahăr, pentru un gust dulceag.
- Vinetele și dovleceii se spală, se îndepărtează capetele și se taie felii de 5-6 mm.
- Ardeii curatati se feliază pe lung, in fasii de 5 mm.
- Intr-un vas termorezistent (eu am folosit un vas oval de ceramica, având dimensiuni de 22/30 cm) se toarnă și se întinde sosul de roșii.
- Se asaza feliile de vinete și dovlecei, in spirala, unele lângă altele, intercalând-le, pana se umple vasul. Dacă e nevoie, fata de legumele descrise, se completează cu încă 1 dovlecel, sau vânata. Pentru a umple vasul am avut nevoie in plus de jumătate de dovlecel, insa mi-a rămas jumătate de vânata.
- Peste legumele așezate in vas, se pun fâșiile de ardei, la fel intercalându-le între ele.
- Se presara sare, piper proaspăt macinat și se asaza crenguțele de cimbru, apoi se stropesc cu restul de ulei.
- Se umezeste cu apa o coala de hârtie de copt și se asaza peste legume, acoperindu-le in totalitate.
- Se da vasul in cuptorul încălzit la 200 grade, pentru 45 minute.
- Se scoate vasul din cuptor, se îndepărtează hârtia și crenguțele de cimbru, iar vasul se da iar la cuptor pentru încă 15 minute, la 180 grade, pornind și ventilatia, pentru a se rumeni legumele deasupra.
- Pana aici avem o mâncare de post, dar optional se adauga fasii de branza tare (parmezan, grana padono, etc…), dând vasul la cuptor 1-2 minute, pana se topește branza.
- Ratatouille se servește simplu, sau folosit ca și garnitura pentru carne gatita pe grill, sau grătar.
- Pe farfurie se pune o porție de legume, ajutându-ne de o paleta, iar deasupra lor se pun 3-4 linguri de sos de rosii.
 
							 
					 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                
Comentarii