Ingrediente
- Piept, pulpe și aripi de la două rațe de 1,5 kg fiecare
- 300 ml vin roșu
- 8-10 căței mari de usturoi
- Sare, piper după gust
- 1 cană cu apă
Instructiuni
- Ratele curățate și spălate foarte bine, se tranșează bucăți.
- Pentru acest preparat am folosit ce era bun pentru friptura, adică pieptul fără os, pulpele și aripile carora le-am tăiat vârfurile.
- Restul oaselor le-am pus la fiert cu multe legume tăiate grosier, pentru a obține o supă delicioasă.
- Carnea pentru friptură, după ce au fost bine curățate și spălate, le-am pus într-un vas încăpător. Am acoperit carnea cu apă și am adăugat o lingură de sare grunzoasa. Carnea se lasă în această apă sărată minim 3-4 ore la temperatura camerei.
- Se scurge apa, iar carnea se șterge cu hârtie absorbantă.
- Se încinge o tigaie încăpătoare, antiaderenta, iar când este destul de fierbinte, se pune carnea, cu pielea în jos.
- Se gateste la foc mare, până se rumenesc și lasă grăsime, apoi se întorc și se rumenesc și pe cealaltă parte.
- Se adaugă vinul, să fie carnea acoperită cam pe 3/4.
- Se fierbe fără capac, până se evaporă alcoolul din vin, apoi se lasă focul mic, se pune capac pe tigaie și se gateste înăbușit, până când, carnea este gătită cam 70%.
- Se adaugă usturoiul tocat și o cană cu apă, lăsând tigaia pe foc mediu, până ce carnea este fragedă.
- Se dă capacul deoparte și se gătește la foc iute, 3-4 minute, până rămâne în tigaie un sos gros.
- Sosul delicios și carnea fragedă se servesc cu diferite garnituri (pilaf, piure, etc…) sau mămăliguța este o altă opțiune.
- Pulpele de pui, sau curcan sunt o altă variantă, pentru a înlocui carnea de rața.
- Rețetele simple cu ingrediente puține, au de obicei cele mai spectaculoase rezultate!
Comentarii