Ingrediente

  • 1 rata (2 kg)
  • 2 vinete mari
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei kapia
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei iute
  • 7-8 căței usturoi
  • 3 roșii mari și coapte
  • 4-5 fire de cimbrișor și rozmarin verde 
  • 1 legătură pătrunjel verde

Instructiuni

  • Rața spălată și curățată foarte bine, se taie bucăți.
  • Vinetele spălate, cu capetele îndepărtate și curățate parțial de coaja (se curăță de coajă tip zebra, adică se îndepărtează o fâșie de coajă în lung, se lasă o fâșie de coajă, etc…). După ce au fost curățate de o parte din coajă, vinetele se taie în patru pe lungime, apoi fiecare sfert se taie în două sau trei bucăți, în funcție de lungimea vinetei.
  • Bucățile de vinete se pun într-un vas cu apă rece și o lingură de sare. Se acoperă cu o farfurie, în așa fel încât, vinetele se fie scufundate în apă. Se lasă în apă 25-30 minute.
  • În timp ce vinetele stau în apă, pregătim rața. Bucățile de carne se șterg cu șervete de hartie. Se încinge o tigaie antiaderenta, iar când s-a înfierbântat, se așază bucățile de rața cu pielea în jos. Când sunt rumenite și au lăsat grăsime, se întorc și se rimenesc pe cealaltă parte, apoi se scot pe o farfurie.
  • Bucățile de vinete se scurg de apă, se tamponează cu hârtie absorbantă și se pun la prăjit în tigaie, in grăsimea lăsată de rața. Dacă sunt prea multe vinete, se rumenesc în două tranșe. Vinetele rumenite se scot pe o farfurie și se dau deoparte.
  • În aceeași tigaie se călește la foc mic ceapa tocată mărunt, împreună cu o linguriță de sare. Se adaugă apoi 3-4 căței de usturoi tocați, ardeii tăiați felii, iar la final se pun roșiile pasate. Se lasă pe foc, cat să tragă un clocot și se adaugă sare și piper după gust.
  • Tot sosul împreună cu legumele se transferă într-un vas de tuci mai înalt. Peste legume se așază bucățile rumenite de rața și cele de vinete. Pentru aromă se pun deasupra, câtava crenguțe proaspete de cimbrișor și rozmarin.
  • Se acoperă carnea și legumele cu hârtie de copt umezită, iar vasul se acoperă cu un capac etanș, iar în lipsa lui se pune folie de aluminiu, care se strânse la marginea vasului, în așa fel încât, să nu se piardă abur.
  • Se dă vasul în cuptor la 200 grade, timp de 60-80 minute, până ce rata este gătită, iar în vas s-a format un sos gros.
  • Se scoate vasul din cuptor, se îndepărtează folia de aluminiu și hârtia de copt, iar deasupra se presară 3-4 căței de usturoi trecuți prin presa, un ardei iute tocat foarte mărunt și o legătură de pătrunjel tocat. Se scutură vasul, sa pătrundă peste tot ardeiul iute și usturoiul, se acoperă cu capac și se lasă deoparte 15-20 minute.
  • Bucățile de rața se servesc cu legume, stropite din belșug cu sosul gros și delicios, alături de paine proaspătă, sau turte făcute în tigaie.