Ingrediente
- Un rasol proaspăt de porc (2300g)
- 1 lingură sare grunjoasă
- 1 linguriță piper
- 1 linguriță cimbrișor uscat
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 ardei roșii grași
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 2 tije apio
- 6-7 căței usturoi
- 1 cutie roșii pasate mutti (400 g)
- 200 ml apă, sau vin
- 2 foi dafin
- optional câte o linguriță boia dulce și coriandru pudră
În plus
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 cub de unt
Instructiuni
- Rasolul de porc spălat se masează pe toate părțile cu sare, piper și ulei de măsline. Se lasă la temperatura camerei 3-4 ore.
- Legumele se spală, se curăță și se toacă mărunt.
- Într-un vas care va fi folosit și la cuptor se pun 2 linguri ulei de măsline și un cub de unt. Se pune pe foc mediu, iar când se topește untul se așază rasolul și se prăjește pe toate, cat să-și schimbe culoarea. Se scoate din vas, se pune pe o farfurie și se dă deoparte.
- În grăsimea rămasă se călesc pe rând, la foc mic, întâi ceapa, apoi se adaugă morcovii și tijele de apio, iar la final se pun ardeii tocați și usturoiul.
- După 2-3 minute se adaugă roșiile pasate și apa. Opțional se adaugă boia dulce și coriandru.
- Se lasă pe foc, să tragă un clocot, se potrivește gustul de sare, piper și se oprește focul.
- Peste legume legume se așază rasolul rumenit, care se acopera cu hârtie de copt bine umezită. Vasul se căptușește deasupra cu folie de aluminiu, în lipsa unui capac și se dă în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 30 minute, apoi se scade temperatura la 180 grade și se lasă încă 90 minute, când se verifică rasolul cu un băț de frigăruie. Se înțeapă rasolul în partea cea mai groasă și ar trebui, să nu iasă lichid tulbure prin acel loc.
- Dacă este gătit, se pune iar la cuptor, acoperit doar cu hârtie de copt și se gătește, cat să prindă o crustă rumenă deasupra.
- Când este gata, rasolul se scoate din vas, se așază pe o farfurie, se acoperă cu hârtie de copt și un prosop de bucătărie, lăsându-l la odihnă, cat se pregătește o mămăliguță, care merge foarte bine lângă acest rasol și legumele cu sos.
- Daca deasupra sosului este prea multă grăsime, se poate îndepărta cu o lingură, colectându-l într-un bol.
- Pentru acest preparat am folosit un vas de tuci, dar din păcate nu are și capac.
Comentarii