Ingrediente
- 1 pui intreg (2200 g)
- 1 lingura sare grunzoasa
- 1 lingurița piper
- 1 lingura boia dulce
- 1 lingura ierburi aromate
- 2 linguri ulei de măsline
Pentru sos
- 2 cepe mari
- 4 fire apio
Instructiuni
Pui pe sticla la cuptor, o metoda veche de a gati puiul, care o făceam destul de des cu mulți ani in urma, dar de care uitasem cu desăvârșire. Acum întrebând familia, cum sa-l gătesc, am primit răspunsul “ pe sticla”. Așa ca, m-am conformat!
- Puiul curățat și spalat bine, se șterge cu prosoape de hârtie.
- Intr-un castronel se pun condimentele, uleiul de masline, se amesteca bine si se unge puiul pe toate partile, apoi se asaza intr-un vas încăpător, se acoperă cu folie alimentara si se da la frigider peste noapte.
- A doua zi se scoate puiul de la rece si se lasă 2-3 ore, pana ajunge la temperatura camerei.
- Pregătim legumele pentru sos, ceapa se taie julien, iar firele de apio se taie bucăți lungi de 3-4 cm.
- Intr-o tava nu foarte mare, dar destul de încăpătoare, sa se scurga grăsimea de la pui in tava, nu in cuptor, așezăm hârtie de copt, dar e optional acest pas.
- Se pun legumele tocate, iar in mijlocul lor se asaza puiul înfipt intr-o sticla plină cu apa calda, iar dacă in vasul unde a stat puiul, este suc, se toarnă și acesta. Eu am folosit o sticla de 330 ml.
- Se da tava la cuptor, asezand-o pe treapta de jos, sa încapă puiul.
- Se gătește la 180 grade, timp de 90 minute.
- Dacă observam ca, puiul se rumenește in partea de sus, îl acoperim cu hârtie de copt. Eu am verificat carnea cu o scobitoare, înțepând din loc in loc, iar dacă intra ușor, nu curge lichid tulbure, înseamnă ca e gata și se poate porni ventilatia cuptorului, pentru a se rumeni puiul pe toate partile.
- Se scoate din tava cu tot cu sticla și se asaza pe un tocător de lemn.
- Legumele din tava, care s-au gătit in grăsimea și zeama lasata de pui, se iau cu o paleta și se pun in vasul blenderului vertical. Se pasează, iar dacă e nevoie, se subțiază cu zeama din tava.
- In acest timp, puiul s-a răcorit puțin și se poate scoate sticla din interior.
- Garnitura pentru acest pui fraged au fost cartofi țărănești, sosul de legume și salata, dar se potrivește foarte bine și orez, bulgur, piure de cartofi, etc..
Comentarii