Ingrediente

  • 1 pui intreg (2200 g)
  • 1 lingura sare grunzoasa
  • 1 lingurița piper
  • 1 lingura boia dulce
  • 1 lingura ierburi aromate
  • 2 linguri ulei de măsline

Pentru sos

  • 2 cepe mari
  • 4 fire apio

Instructiuni

Pui pe sticla la cuptor, o metoda veche de a gati puiul, care o făceam destul de des cu mulți ani in urma, dar de care uitasem cu desăvârșire. Acum întrebând familia, cum sa-l gătesc, am primit răspunsul “ pe sticla”. Așa ca, m-am conformat!

  • Puiul curățat  și spalat bine, se șterge cu prosoape de hârtie.
  • Intr-un castronel se pun condimentele, uleiul de masline, se amesteca bine si se unge puiul pe toate partile, apoi se asaza intr-un vas încăpător, se acoperă cu folie alimentara si se da la frigider peste noapte.
  • A doua zi se scoate puiul de la rece si se lasă 2-3 ore, pana ajunge la temperatura camerei.
  • Pregătim legumele pentru sos, ceapa se taie julien, iar firele de apio se taie bucăți lungi de 3-4 cm.
  • Intr-o tava nu foarte mare, dar destul de încăpătoare, sa se scurga grăsimea de la pui in tava, nu in cuptor, așezăm hârtie de copt, dar e optional acest pas.
  • Se pun legumele tocate, iar in mijlocul lor se asaza puiul înfipt intr-o sticla plină cu apa calda, iar dacă in vasul unde a stat puiul, este suc, se toarnă și acesta. Eu am folosit o sticla de 330 ml.
  • Se da tava la cuptor, asezand-o pe treapta de jos, sa încapă puiul.
  • Se gătește la 180 grade, timp de 90 minute.
  • Dacă observam ca, puiul se rumenește in partea de sus, îl acoperim cu hârtie de copt. Eu am verificat carnea cu o scobitoare, înțepând din loc in loc, iar dacă intra ușor, nu curge lichid tulbure, înseamnă ca e gata și se poate porni ventilatia cuptorului, pentru a se rumeni puiul pe toate partile.
  • Se scoate din tava cu tot cu sticla și se asaza pe un tocător de lemn.
  • Legumele din tava, care s-au gătit in grăsimea și zeama lasata de pui, se iau cu o paleta și se pun in vasul blenderului vertical. Se pasează, iar dacă e nevoie, se subțiază cu zeama din tava.
  • In acest timp, puiul s-a răcorit puțin și se poate scoate sticla din interior.
  • Garnitura pentru acest pui fraged au fost cartofi țărănești, sosul de legume și salata, dar se potrivește foarte bine și orez, bulgur, piure de cartofi, etc..