Ingrediente

Stratul de caramel și nectarine

  • 120 g zahăr tos
  • 700 g nectarine cântărite cu sâmburi

Compozitia de prajitura

  • 4 oua
  • 200 g zahăr
  • 1/2 lingurița sare
  • Vanilie (2 plicuri zahăr vanilat, sau o lingura extract de vanilie)
  • 200 g făina 
  • 5 g praf de copt
  • 125 g unt cu 82% grăsime topit și racit

Pentru servit

  • Frișcă din smantana (optional)

Instructiuni

  • Pentru caramel am folosit o cratita de tuci, cu diametrul de 30 cm, in care am copt și prajitura, fiind mai ușor de făcut. Dacă folosim o forma cu pereti detașabilă, se caramelizeaza zaharul separat, apoi se toarnă in forma de copt, insa exista riscul, ca zaharul caramelizat, sa se prelingă in timpul coacerii.
  • Se pune zaharul in forma și se caramelizeaza, având grija, sa nu se ardă, ca va fi amar. Stratul de caramel trebuie, sa cuprinda tot fundul vasului, iar pentru acest lucru, înclinam forma in toate partile. Se lasă caramelul, sa se răcească.
  • Se spală fructele, se îndepărtează sâmburii si se taie in doua, aranjandu-le in forma, peste caramel, cu partea tăiată in jos. Unde sunt goluri mai mari, se completează cu bucati de nectarine, tăiate mai mici.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Intr-un vas adânc se pun ouale, zaharul, sarea și vanilia. Se mixează la viteza mare, pana cresc in volum, devin spumoase, cremoase și deschise la culoare.
  • Făina și praful de copt se amesteca, se cern împreuna și se incorporeaza in crema de ou, ajutându-ne de o spatula de silicon.
  • Se adauga treptat untul topit și racit. Se amesteca usor, ridicând mereu compozitia de pe fundul vasului spre suprafața, pana compozitia este omogena.
  • Se toarnă in forma peste nectarine, se nivelează și se da la cuptorul deja încălzit, la 180 grade, caldura sus-jos, timp de 40 minute, pana trece testul scobitorii. Dacă prajitura are tendința, sa se rumeneasca prea devreme, se acoperă cu hârtie de copt umezita și se continua coacerea, pana este gata.
  • Se lasă la răcit in forma, timp de 20-25 minute, după care se desprinde de marginea formei, cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire.
  • Se asaza o farfurie întinsa deasupra formei de copt și se întoarce, pentru a se așeza prajitura pe platou.Siropul rămas in forma, se scurge deasupra, lăsând prajitura, sa se răcească complet.
  • Se servește simpla, sau cu frisca bătută, după gustul fiecăruia, in ambele variante insa, prajitura este delicioasa!