Ingrediente

Foi pentru tava de 24/24

  • 410 g făina
  • 175 g unt cu 82% grăsime
  • 1 ou + 1 galbenus
  • 125 g zahăr pudra
  • 65 g smantana cu 30% grăsime
  • Esența vanilie
  • 1 lingurița rasa bicarbonat de sodiu stins in zeama de lamaie

Umplutura

  • 8 linguri gem caise
  • 150 g nuca măcinată
  • 3 linguri rase cu zahăr tos

Glazura

  • 150 g ciocolata 
  • 75 g unt
  • 50 ml lapte
  • Nuca măcinată

Instructiuni

  • Pentru foi, amestecam toate ingredientele,pana obținem un aluat neted.
  • Împărțim aluatul in 4 bucăți.
  • Aici am întâmpinat probleme și anume, după ce am întins prima foaie, a fost imposibil s-o iau de pe blat și s-o pun in tava, pentru ca  se rupea.
  • Făcând prima oară aceasta prajitura, pentru care am făcut special gem de caise, nu am știut ce sa adaug, sa fac aluatul mai maleabil( probabil ca inca putina smantana in aluat, rezolva problema).
  • Așa ca am improvizat și anume: am decupat o hârtie de copt de dimensiunea tavii, 24/24 și am întins foaia de prajitura direct pe hârtie, după care am luat hârtia cu aluat și am pus-o in tava cu hârtia deasupra.Dupa ce am asezat foaia in tava, am desprins hârtia de copt de pe aluat.Așa am procedat cu toate foile.
  • Nuca măcinată și zaharul tos se amesteca împreuna și se împarte in trei părți.
  • Am pus hârtie de copt in tava, am asezat prima foaie( am descris mai sus cum am procedat), am întins 2,5 linguri de gem pe foaie și am pus 1/3 din nuca măcinată amestecată cu zahăr.
  • La fel am procedat cu foile 2 și 3, după care am asezat ultima foaie si am înțepat-o destul de des,cu o furculița.
  • Am copt prajitura la cuptorul preîncălzit la 175 grade, pana a trecut testul scobitorii.
  • Prajitura se lasă la răcit in tava, iar când este calduta, se toarnă glazura( toate ingredientele se pun intr-un vas, pe baia de abur ,pana se topește ciocolata, se amesteca bine, iar când este calduta, se toarnă peste peste prajitura, se întinde uniform pe toată suprafața și se pune nuca măcinată.
  • Se da prajitura la rece, pana se răcește complet, iar glazura este întărită,după care se scoate din tava cu tot cu hârtia de copt,se îndepărtează hârtia și se poate felia.

Alte informatii

Vrând sa fac aceasta prajitura,am căutat mai multe retete, dar majoritatea foloseau drojdie in aluat.Aceasta reteta conține bicarbonat, in rest umplutura este la fel, cam la toate retetele, iar glazura am făcut-o cu ciocolata topita, nu cu ulei, cacao și apa fierbinte, cum au majoritatea rețetelor.