Ingrediente

Blat

  • 85 ml suc proaspăt de portocale
  • 100 g stafide aurii
  • 100 g unt moale
  • 2 oua
  • 1/2 lingurița pudra din coaja de portocale
  • 150 g făina
  • 5 g praf de copt

Crema

  • 3 mere mari și dulci (600 g cubulete de mere)
  • 250 g ricotta
  • 120 ml apa
  • 30 g unt
  • Arome optional, sau după gust scortisoara, vanilie.

Instructiuni

Blat

  • Stoarcem o portocala, iar in sucul obținut punem stafidele spalate și curățate de eventualele codite. Se lasă la inmuiat o ora.
  • In vasul blenderului vertical se toarnă sucul de portocale cu tot cu stafide și doua oua, atât albușurile, cât și gălbenușurile. Se pasează, pana stafidele nu se mai simt, apoi adăugăm untul moale, continuind sa blenduim, pana obținem o crema fina. La început, când punem untul, crema pare, sa fie tăiată, dar pasăm in continuare, pana se leagă, obținând o crema uniformă.
  • Se toarnă compozitia intr-un vas, iar peste ea se pun arome (eu am folosit coaja uscata de portocale), făina și praful de copt.
  • Se amesteca cu spatula, pana făina se incorporeaza in crema.
  • Se încălzește cuptorul la 170 grade.
  • Intr-o tava cu diametrul de 33/20 cm, sau alta apropiată ca dimensiune, se pune hârtie de copt.
  • Se întinde blatul in strat uniform și se da la cuptor, timp de 22-23 minute, pana se rumenește ușor pe margini.
  • Blatul copt se scoate din tava, se îndepărtează hârtia și se lasă la răcit.
  • Se îndreaptă capetele și se taie in trei felii egale.
  • Capetele tăiate se rup bucăți mai mici, se pun pe hârtie și se lasă in cuptorul fierbinte, pentru a se usca mai bine.

Crema

  • Merele se spală, se taie  cubulete, cu tot cu coaja, îndepărtând doar căsuța cu sâmburi. Cântărite, după ce au fost tăiate, cubuletele de mere au cantarit 600 grame.
  • Se pun intr-un vas, se adauga apa și untul, gătindu-le la foc potrivit, pana se evapora apa și sucul lăsat de mere. La final vom obtine consistenta unui gem. Se lasă la răcit.
  • Peste acest gem rece se pune ricotta rece și se pasează cu blenderul vertical, pana obținem o crema fina. După gust, se adauga scortisoara, vanilie, sau alta aroma.

Asamblare

  • Pregătim o tava înaltă, sa fie la dimensiunea foilor de blat.
  • Tava se căptușește pe interior cu folie alimentara.
  • Se asaza prima felie de blat, se întinde cu aproximație 1/3 din crema, urmând, sa facem la fel cu celelalte doua felii.
  • Pe ultima felie, după ce punem crema, se presara deasupra firimiturile de blat, care le-am uscat in cuptor, dar este o etapa opțională.
  • Se acoperă tava deasupra cu folie alimentara și se da la frigider câteva ore bune, sau peste noapte.
  • Prăjitura se scoate din tava cu tot cu folia alimentara, se îndepărtează de pe laterale, iar cu o racletă mai mare, sau ajutându-ne de o paleta, se ia și se asaza pe o farfurie întindă.
  • Este o prajitura delicioasa, nu conține deloc zahăr, stafidele au indulcit suficient blatul, iar merele, dacă sunt dulci, sunt suficiente, pentru a indulci crema, ținând cont, ca și ricotta are un gust dulceag.
  • Este un dulce ideal pentru copii.