Ingrediente

Blat

  • 250 g biscuiți tip “Eugenia”
  • 40 g cacao
  • 100 g unt 

Jeleu de căpșuni 

  • 600 g căpșuni
  • 200 g zahăr
  • 15 g gelatina
  • 70 ml apa rece

Crema cu mascarpone

  • 500 g smantana 30% grăsime
  • 300 g mascarpone
  • 100 g zahăr pudra

Crema de căpșuni

  • 270-280 g piure de căpșuni
  • 250 g crema cu mascarpone

Decor

  • Bucle de ciocolata cu aroma de căpșuni

Instructiuni

Jeleu de căpșuni

  • Fructele si zaharul se pun intr-un vas antiaderent si se fierb, întâi la foc mic, pana capsunile lasă suc, apoi mărim flacara si fierbem 5-6 minute, pana sunt înmuiate.
  • Piureul obținut se pasează cu blenderul, apoi se trece prin sita.
  • Gelatina se pune la inmuiat in apa rece, timp de 10 minute, apoi se topește la baia de abur, sau la microunde, in 2 reprize scurte, de câteva secunde, pentru a nu fierbe gelatina, ci doar sa se topească.
  • Se toarnă gelatina topita in piureul de căpșuni, care a fost trecut prin sita, se amesteca bine si se da la un loc racoros, sa se răcească, dar nu la frigider, ca se poate întări. Din când in când amestecam in piure, sa se răcească uniform. La final, când folosim piureul trebuie sa aibe consistenta unui sos gros și vom avea aproximativ 670 g piure de capsuni, din care vom folosi 400 g pentru stratul de jeleu, iar restul îl vom folosi pentru crema cu capsuni.

Blat

  • Pe o farfurie întinsa se asaza cadru metalic detașabil de 20/20 cm.
  • Biscuitii întregi, cu tot cu crema se macină fin, sau se pun intr-o punga groasa și se trece cu sucitorul peste ei, pana sunt faramati. Se adauga cacaua, untul topit, iar cu o lingura se amesteca, pana obținem o compoziție omogena. Se toarnă in forma pregatita, se întinde uniform si se taseaza ușor cu o lingura.
  • Imediat peste blat se toarnă 400 g piure de căpșuni, care s-a îngroșat între timp si se da forma la frigider, pana se întărește piureul, sa poată susține crema. Verificam cu degetul, piureul nu trebuie sa se ia pe deget, ci doar sa lase un mic semn in jeleu. 

Crema 

  • Smântâna se mixează cu mascarpone, iar când începe sa se întărească, se adauga zaharul pudra, mixând, dar nu foarte mult, pana crema devine aerată si nu foarte ferma.
  • In restul de piure rămas, după ce am turnat un strat peste blat, se incorporeaza 250 g crema cu mascarpone. Se omogenizează cu o spatula si se toarnă in forma, peste jeleul de căpșuni întărit pe jumătate. Prajitura se da iar la frigider, pana crema de căpșuni este intarita, sau se da la congelator câteva minute.
  • Peste crema de căpșuni se asaza crema de mascarpone, se nivelează si se da prajitura la frigider 4-5 ore.
  • Când s-a întărit crema albă, se scoate cadrul metalic trecând cu un cuțit pe marginile ei, sa se desprindă de prajitura, astfel se îndepărtează foarte ușor.
  • Se porționează după mărimea dorita si se decoreaza fiecare bucata cu bucle de ciocolata cu aroma de căpșuni.
  • Ca o sinteza, prajitura este formată din blat, jeleu de căpșuni, crema de căpșuni, crema cu mascarpone si la final decorul cu ciocolata cu aroma de căpșuni.