Ingrediente

Blat

  • 2 oua
  • 35 g izolat proteic din zer
  • 20 g lapte praf degresat
  • 10 g cacao semidegresata
  • 5 g praf de copt
  • 150 g iaurt cremos
  • o lingurița rasa făina konjak sau 20 g amidon de porumb
  • 50 g indulcitor( eritritol)

Piure de mure

  • 200 g mure
  • 2 lg indulcitor
  • Un plic gelatina

Crema

  • 400 g branza cremoasă degresată
  • 150 g iaurt grecesc 2%
  • Indulcitor după gust
  • 2 albușuri
  • 1/2 din piure

Sirop

  • Apa și indulcitorul se fierb,se adauga arome și se da la rece.Eu am avut  150 ml sirop.

Instructiuni

Pentru blat

  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare.
  • Ingredientele uscate și praful de copt se cern.
  • Gălbenușurile se mixează cu zaharul, pana cresc in volum și se deschid la culoare.Adaugam iaurtul și mixam încă 1-2 minute.
  • Cu o spatula incorporam albușurile spuma,apoi “fainurile” cernute.
  • In tava 25/35 punem hârtie de copt,întindem compozitia și dam la cuptor la 180 grade,pentru 10 minute.Dupa 7-8 minute,verificați deja blatul,el trebuie sa fie întărit deasupra.
  • Scoatem blatul cu tot cu hârtie,iar după 3-4 minute,întoarcem blatul și desprindem hârtia de copt.Lasam blatul sa se răcească tot pe hârtie.Este subțire și se răcește repede.

Piureul

  • Murele se dau la blender și se pun la fiert 4-5 minute cu indulcitor,dupa care se dau prin sita.Am avut 175 g piure curat.
  • Se lasă la răcit.
  • Un plic gelatina se hidratează in 4-5 linguri de piure și apoi se topește la microunde, sau baia de abur și se adauga in tot piureul.

Crema 

  • Amestecam branza,iaurtul și
  • 1/2 din piure( in care avem deja gelatina topita) adăugăm indulcitor după gust și albușurile bătute spuma.
  • Nu-i obligatoriu sa puneți albus,dar eu aveam deja in frigider și le-am folosit.
  • Dam crema la rece,sa fie ca o smantana groasa,când o folosim,sa nu curga de pe blat.

Asamblare

  • Blatul se taie in trei și se insiropeaza acolo unde le-am lăsat la răcit,adică pe hârtia de copt.
  • Punem blat,crema,blat, crema,blat.Deasupra punem jeleul,adică piureul de mure rămas ,după ce am pus 1/2 in crema.
  • In vasul in care am avut piureul,adăugăm 3-4 linguri de crema ,amestecam( de asta e mai închisă la culoare) și o păstram pentru decor.
  • Dam prajitura la rece 2-3 ore, o porționăm și o decoram.
  • Cel mai bine, ar fi sa începeți cu piureul întâi,ca e nevoie de mai mult timp.
     

Alte informatii

Ce este făina de konjak ?

Este un produs natural 100%, un aliment fara gluten, nonalergenic, cu minimum de calorii. Obtinuta din planta perena ce traieste in Asia de Est, Japonia, China si Indonezia, componenta sa principala este fibra de glucomanan , care absorbind multa apa, incetineste golirea stomacului si elimina senzatia de foame si pe cea de dulce. Se inscrie pe lista corbohidratilor sanatosi si este foarte cautata in diete, fiind recomandata si pentru pierderea in greutate, inscriindu-se cu succes pe listele oricaror regimuri, de aceea si-a capatat si renumele de “aliment antifrustrare”. Fiind alcalina se recomanda iubitorilor de alimente acide, pentru a le echilibra dieta.

In bucatarie, faina de konjac era cunoscuta si folosita cu precadere in Japonia, China si Indonezia, mai mult in retete medicinale, apoi gatita in celebra Konnyaku, reteta specific japoneza, dar in zilele noastre renumele ei bine meritat a facut ca ea sa fie comercializata peste tot in lume, prin supermarketuri. Faina de Konjac poate fi folosita ca liant, gelifiant, poate modela blocuri de gelatina, paste, taitei (shirataki) si orez, ce pot imbogati, fara riscuri alimetare, salate, supe, sosuri sau dulciuri, asocierea cu mirodenii fiind una ce imprima acestor produse gust si savoare. Cu un continut de aproximativ 9,6 kcal/100 g si cu o aroma neutra produsele din konjac se asociaza bine cu orice gust, iar consumate in salate poate fi condimentate dupa preferinta. Pentru a fi digerate corect si usor, se consuma cu hidratare din belsug, intrucat absorb multa apa.

Izolatul proteic din  zer

Este obținut din lapte și are aproximativ 80% proteina.Cu un conținut foarte mic de grăsimi,fără adaos de arome și îndulcitori se recomanda celor cu nevoi crescute de proteine in alimentație.Calitatile produsului sunt: solubilitate buna in apa și gust neutru.Ambele produse( konjakul și izolatul din zer ) sunt indicate in dieta Dukan,dieta bazată pe consumul de proteine.

Eritritolul este un indulcitor natural cu 20 calorii/100 g, 0 carbohidrati și indice glicemic 0.Alimentele preparate cu eritritol nu-și schimba gustul.Se poate folosi la la copt,la temperaturi ridicate,fără a-și modifica gustul dulce și nu devine amara.Nu ridica nivelul de zahăr din sânge sau nivelul de insulina.