Ingrediente
Blat
- 3 oua
- 30 g indulcitor
- 35 g izolat proteic de zer
- 30 g tarate ovaz macinate
- 5 g făina konjac
- 1 praf de sare
- Esența vanilie
Creme
- 100 g zmeura+ 20 g indulcitor
- 100 g mure+ 20 g indulcitor
- 100 g afine+ 20 g indulcitor
- 8 g gelatina
- 50 ml lapte semidegresat
- 250 g branza degresată 0,2% grăsime
Decor
- Capete de blat uscate
- Jeleu de fructe
Instructiuni
Pregătim fructele.
- Se fierb separat, timp de 5-6 minute, cele 100 g fructe și indulcitor, se pasează , dacă e cazul și se trece piureul prin sita.
- Fiecare piure se pune separat in vase diferite și se lasă la răcit la temperatura camerei.
Blat
- Încălzim cuptorul la 170 grade.
- Pregătim o tava de 25/35 cm, asezand hârtie de copt pe ea.
- Mixam ouale întregi cu un praf de sare, după 5 minute adăugăm indulcitor, esența de vanilie și continuam cu mixerul, sau robotul de bucatarie, încă 10-15 minute.
- Izolatul de zer, taratele de ovaz și făina konjac, se amesteca împreuna și se trece prin sita de doua ori. Taratele rămase in sita se pun înapoi, nu se arunca.
- Peste ouale mixate se adauga amestecul cernut, in trei transe și se incorporeaza ușor cu spatula. Compozitia trebuie sa fie aerată și spumoasa. Se toarnă in tava pregatita înainte, se nivelează și se coace timp de 15-17 minute.
- Blatul copt se scoate din cuptor, se întoarce cu hârtia in sus și se desprinde ușor de pe blat. Îndreptam marginile blatului, iar capetele rezultate se rup, se pun pe hârtie și se dau in cuptorul fierbinte, dar închis, având usa intredeschisa. Înainte de a le folosi, faramam cu mâna aceste capete uscate și barotam prajitura pe margini, iar deasupra vom face un chenar( vezi galeria foto).
- Blatul se taie in trei părți egale.
Crema
- Gelatina se pune intr-un vas, se toarnă lapte rece peste ea si se lasă la hidratat timp de 10 minute, după care se da vasul la microunde, câteva secunde, sa se topească gelatina. Se amesteca bine si se împarte in mod egal in cele trei vase cu piure de fructe( circa 4 lingurițe pentru fiecare vas). Se omogenizează fiecare piure cu gelatina si se lasă deoparte.
- In trei vase diferite împărțim 250 g branza( aproximativ 85 g in fiecare vas).
- In fiecare vas cu branza adăugăm cate un piure de fructe diferit, lăsând 2-3 linguri de piure in fiecare vas, pentru decor.
- Se amesteca branza cu piureul adăugat, din cele trei vase si putem asambla prajitura.Dacă vrem o crema mai dulce, se adauga indulcitor( eu nu am pus indulcitor, am lăsat cremele doar cu piureul indulcit la fierbere).
Asamblare
- Pe o farfurie plata, sau un fund de lemn, se pune primul blat, se întinde crema de afine, se asaza al doilea blat, apăsând ușor , se întinde crema de mure, la final al treilea blat, iar deasupra turnam crema de zmeura si nivelam. Crema care iese dintre blaturi, se întinde pe marginile prajiturii.
- Capetele uscate si fărâmate, le folosim, îmbrăcând prajitura pe toate marginile, iar deasupra formam un chenar.
- Se da prajitura la rece 1/2 ora, sa se întărească crema de deasupra.
- Când crema de sus este suficient de tare, se scoate prajitura de la frigider, iar piureurile rămase se pun cu lingura in chenar. Dacă in acest timp piureurile rămase, se întăresc , se pun la microunde, pentru a le încălzi, sa fie fluide, sa curga ușor, dar sa nu fie fierbinți.
- Se da prajitura la frigider peste noapte.
- Se pot insiropa foile cu lapte rece, sau un amestec de apa+ indulcitor+ arome, dar eu nu le-am însiropat, cu toate ca, nu era o idee rea, sa le insiropez! Deci, recomand, sa se folosească puțin sirop la blaturi!
- A doua zi se transfera prajitura pe platou și se poate felia.
- In dieta Dukan , se consuma din croaziera, conținând 300 g fructe= 3 tolerate, iar taratele de ovaz 30 g= 2 linguri. Blatul nu conține nici un tolerat, se poate consuma din atac, iar crema se poate face din branza degresată , indulcita după gust, adăugând cacao degresată, ness, dulceața de goji, toate permise din prima faza a dietei.
- Daca blaturile se insiropeaza, prajitura se poate consuma după 3-4 ore. Blaturile neinsiropate necesita mai mult timp, sa se înmoaie, absorband umiditatea de la crema.
Comentarii