Ingrediente

  • 4 ouă medii 
  • 225 g zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 190 g ulei 
  • 250 g lapte
  • 450 g făină
  • 15 g praf de copt
  • 2 lingurițe esență vanilie 
  • 1 kg vișine fără sâmburi+ 4-5 linguri făină pentru presărat pe fructe

Instructiuni

  • Se scot sâmburii de la vișine și se lasă la scurs într-o sită, până avem nevoie de ele.
  • Pregătim o tavă cu diametrul de 22/33 cm. Se unge cu unt solid și se tapetează cu făină.
  • Cuptorul se pornește la 175 grade.
  • Făina și praful de copt se cern împreună.
  • Atat laptele, cât și uleiul au fost cântărite în grame.
  • Ouăle se mixează cu sare, apoi se pune zahărul, mixând, până obținem o cremă de ou, in care nu se simt granulele de zahăr.
  • Se adaugă uleiul și laptele, încorporandu-le cu mixerul, iar la final se adaugă esenta de vanilie și amestecul de făină cernut cu praful de copt. Se mixează scurt, cat obținem o compoziție omogenă.
  • În tava pregătită se întinde 1/2 din compoziție și se așază 1/2 din vișine trecute prin făină. Se continuă cu restul de compoziție, care se întinde peste stratul de vișine cu ajutorul spatulei, iar deasupra se așază restul de vișine trecute prin făină.
  • Tava se dă în cuptorul încălzit la 175 grade timp de 50 minute. Prăjitura este coaptă, când prinde o culoare maronie deasupra și trece testul scobitorii. 
  • Se scoate tava din cuptor și se lasă prăjitura în tavă 10-15 minute, apoi se scoate din tavă, așezând un blat peste prajitura, se întoarce si se  ridică tava, apoi se pune alt blat pe fundul prajiturii și se întoarce iar, așezând prăjitura în poziția corectă.
  • Se lasă la răcit și se feliază, când este complet rece.
  • Opțional se presară deasupra zahăr pudră.
  • Este o prăjitură delicioasă, spornica și se pregătește foarte repede cu ingrediente la îndemână.