Ingrediente

  • 28 piscoturi , pentru o tava de 20/20
  • Cafea concentrata
  • 250 g smantana cu 32% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotta
  • 120 g zahăr pudra
  • Bucle de ciocolata pentru decor

Instructiuni

  • Pregătim o cafea concentrata, aproximativ o cana, pe care o indulcim după gust, iar ca aroma , eu am folosit esența de rom.

Crema

  • Se mixează smantana+ mascarpone, pana începe sa se întărească , se adauga zaharul in doua transe, iar când crema începe sa facă vârfuri,se pune ricotta și se mixează 1-2 minute, pana se obtine o crema ferma.
  • Pe un platou se asaza cadrul  detașabil al unei tavi de 20/20 și se pune din loc in loc, foarte putina crema, pentru a fixa mai bine, primul rând de pișcoturi.
  • Trecem piscoturile cu partea presărată cu zahăr,prin cafeaua rece, doar 1-2 secunde și le asezam pe platou, cu partea insiropata in sus.Turnam 1/2 din crema, nivelam și așezăm al doilea rând de pișcoturi înmuiate in cafea, dar acum le așezăm invers, adică un rând va fi pe orizontal, al doilea rând va fi pe vertical.
  • Se pune restul de crema peste al doilea rând de pișcoturi, se nivelează și se da la rece câteva ore, sau peste noapte, sa se înmoaie piscoturile.
  • Înainte de servire, se îndepărtează cadrul metalic ,trecând cu un cuțit pe marginile ei , se decoreaza cu bucle de ciocolata și se feliază.
  • Am avut nevoie de 28 pișcoturi (din comerț) ,din care am scurtat cam 1 cm dintr-un rând, pentru a obtine un blat perfect de pișcoturi.
  • Aceasta prajitura se aseamănă cu tiramisu, doar ca nu am folosit cacao și nici crema de ou.