Ingrediente

Jeleu de afine

  • 400 g afine 
  • 150 g zahăr
  • 10 g gelatina granulată
  • 40 ml apa rece

Crema

  • 300 g smantana cu 30% grăsime
  • 300 g mascarpone
  • 75 g zahăr pudra
  • 1/2 din cantitatea de jeleu

Decor

  • 3-4 linguri de crema
  • 1 lingura jeleu

In plus

  • 12 piscoturi
  • lapte rece pentru însiropat

Instructiuni

Jeleul de afine

  • Se spală fructele, se scurg bine de apa, se pun intr-un vas (care va fi pus la flacara aragazului) și se amesteca cu zaharul. 
  • Se fierb la foc mic, timp de 7-8 minute.
  • Se transfera in alt vas și se pasează cu blenderul vertical.
  • Se pune gelatina la hidratat in apa rece, pana se umfla (durează 8-10 minute), apoi vasul se pune la microunde, in reprize scurte de 7-8 secunde, verificând, sa se topească gelatina, dar sa n-o infierbantam excesiv. In lipsa cuptorului cu microunde, gelatina se pune la topit la baia de abur.
  • Peste piureul de afine, care este încă cald, se toarnă gelatina topita si se amesteca bine. Se da la rece, pana obținem un sos gros. Dacă se pune la frigider, se amesteca uneori in vas, sa nu facă coaja deasupra, astfel se urmărește si consistenta lui, sa fie îngroșat, dar sa curga.

Crema

  • Se mixează smantana si mascarpone, ambele reci, iar când începe sa se întărească, se adauga zaharul pudra. Având mascarpone, se va face destul de repede, deci nu se mixează mult timp, crema având tendința, sa se întărească prea tare.
  • Se pun intr-un posh cu dui stelat 3-4 linguri, pentru decor, iar in restul cremei se incorporeaza 1/2 din cantitatea de jeleu.

Asamblare

  • Am folosit o tava de 26/10 cm din silicon, cu baza de sticla termorezistenta, care va rămâne si platoul pentru prajitura.
  • Neavând suficiente piscoturi, am încercat sa improvizez, așa ca șapte piscoturi au format baza prajiturii, iar cinci piscoturi le-am asezat oblic, cu distanță între ele (in galeria foto găsiți poze cu asezarea lor).
  • Se asaza primul rând de piscoturi, fara distanță între ele, care le-am trecut înainte prin lapte rece, cu partea zaharoasa, iar peste ele am turnat 1/2 din crema cu afine.
  • Al doilea rând de piscoturi le-am asezat oblic, dar cu distanță între ele. Printre acestea am turnat restul de jeleu, care nu a fost folosit la crema. Lasam o lingura de jeleu pentru decor. Acum se pune forma la frigider, pentru a se întări puțin jeleul.
  • Peste jeleul întărit se întinde restul de crema cu afine.
  • Se decoreaza cu crema alba pusă in posh, iar cu jeleul rămas se trasează linii peste decorul din crema alba.
  • Se da prajitura la frigider, măcar 3-4 ore, apoi se îndepărtează cadrul de silicon.
  • Pe cât de simpla și repede se face, tot așa se termina!