Ingrediente

Pentru o tava de 20/20 cm și înălțime de 8 cm

  • 36-37 pișcoturi

Jeleu de căpșuni

  • 500 g căpșuni proaspete, cântărite după ce au fost spalate și tăiate codițele
  • Zeama de la 1/2 lamaie
  • 150 g zahăr tos
  • 12 g gelatina granulată

Crema cu căpșuni

  • 250 g smantana cu 32% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahăr pudra
  • 125 g piure de căpșuni

Crema cu ciocolata albă

  • 250 g smantana cu 32% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahăr pudra
  • 125 g ciocolata albă 

Sirop

  • 75 g căpșuni
  • 75 ml apa
  • Zahăr după gust

Instructiuni

Jeleu de căpșuni 

  • Fructele spalate, curățate, tăiate bucăți mai mici, se stropesc cu zeama de lamaie, se adauga zaharul și se pun la fiert, pentru 4-5 minute.Se pasează cu blenderul vertical și se trec prin sita.Piureul obținut a cantarit 580 g.
  • Se adauga gelatina in piureul cald, amestecand uneori, pana se topește toată gelatina și se lasă la temperatura camerei.Când piureul este rece și are consistenta unui sos , ne apucam , sa facem cremele.

Crema cu căpșuni

  • Se mixează smantana, mascarpone ( ambele reci de la frigider) și zaharul pudra, pana obținem o crema ferma.Se adauga 125 g piure de capsuni( in care avem deja dizolvată gelatina, este rece și are consistenta unui sos).
  • Se mixează la viteza mică, doar câteva secunde, cât se incorporeaza piureul in crema.

Crema cu ciocolata albă

  • Se topește ciocolata pe baia de abur, se amesteca bine, sa nu rămână ciocolata netopita și se lasă la răcit.
  • Smantana, mascarpone și zaharul pudra se mixează, când obținem o crema ferma, se adauga ciocolata topita și răcita, iar cu o spatula se omogenizează , pana ciocolata se incorporeaza in crema.

Sirop

  • Căpșunile curățate și tăiate mărunt ,se pun la fiert cu apa, câteva minute.Se strecoară siropul ,se îndulcești după gust și se lasă la răcit.

Asamblare

  • Pe o farfurie plata se pune cadrul metalic al tavii de 20/20/8 cm.
  • Se asaza primul rând de pișcoturi, trecându-le prin sirop , 2-3 secunde, cu partea presărată cu zahăr.Se toarnă crema cu căpșuni și se nivelează.
  • Se asaza al doilea rând de pișcoturi însiropate, dar le punem oblic, cu distanță între ele.Se toarnă piureul rămas, se înclina farfuria,sa pătrundă piureul printre pișcoturi.Se da  prajitura la frigider 10-15 minute, cât se întărește puțin jeleul. In acest timp ne ocupam de crema cu ciocolata.
  • Peste jeleul puțin întărit , așezăm cu lingura mici grămăjoare de crema cu ciocolata (1/2 din crema), se nivelează ușor și se asaza al treilea rând de pișcoturi însiropate , in același sens cu primul rând  asezat la baza.
  • Se adauga restul de crema și se nivelează.
  • Se decoreaza după imaginație (am folosit puțin piure de căpșuni).
  • Se da prajitura la rece peste noapte.
  • A doua zi se desprinde cadrul metalic de prajitura, trecând cu lama unui cuțit pe marginea ei și înlăturând ușor cadrul, după care se poate felia.