Ingrediente
Pentru o tava de 20/20 cm și înălțime de 8 cm
- 36-37 pișcoturi
Jeleu de căpșuni
- 500 g căpșuni proaspete, cântărite după ce au fost spalate și tăiate codițele
- Zeama de la 1/2 lamaie
- 150 g zahăr tos
- 12 g gelatina granulată
Crema cu căpșuni
- 250 g smantana cu 32% grăsime
- 250 g mascarpone
- 50 g zahăr pudra
- 125 g piure de căpșuni
Crema cu ciocolata albă
- 250 g smantana cu 32% grăsime
- 250 g mascarpone
- 50 g zahăr pudra
- 125 g ciocolata albă
Sirop
- 75 g căpșuni
- 75 ml apa
- Zahăr după gust
Instructiuni
Jeleu de căpșuni
- Fructele spalate, curățate, tăiate bucăți mai mici, se stropesc cu zeama de lamaie, se adauga zaharul și se pun la fiert, pentru 4-5 minute.Se pasează cu blenderul vertical și se trec prin sita.Piureul obținut a cantarit 580 g.
- Se adauga gelatina in piureul cald, amestecand uneori, pana se topește toată gelatina și se lasă la temperatura camerei.Când piureul este rece și are consistenta unui sos , ne apucam , sa facem cremele.
Crema cu căpșuni
- Se mixează smantana, mascarpone ( ambele reci de la frigider) și zaharul pudra, pana obținem o crema ferma.Se adauga 125 g piure de capsuni( in care avem deja dizolvată gelatina, este rece și are consistenta unui sos).
- Se mixează la viteza mică, doar câteva secunde, cât se incorporeaza piureul in crema.
Crema cu ciocolata albă
- Se topește ciocolata pe baia de abur, se amesteca bine, sa nu rămână ciocolata netopita și se lasă la răcit.
- Smantana, mascarpone și zaharul pudra se mixează, când obținem o crema ferma, se adauga ciocolata topita și răcita, iar cu o spatula se omogenizează , pana ciocolata se incorporeaza in crema.
Sirop
- Căpșunile curățate și tăiate mărunt ,se pun la fiert cu apa, câteva minute.Se strecoară siropul ,se îndulcești după gust și se lasă la răcit.
Asamblare
- Pe o farfurie plata se pune cadrul metalic al tavii de 20/20/8 cm.
- Se asaza primul rând de pișcoturi, trecându-le prin sirop , 2-3 secunde, cu partea presărată cu zahăr.Se toarnă crema cu căpșuni și se nivelează.
- Se asaza al doilea rând de pișcoturi însiropate, dar le punem oblic, cu distanță între ele.Se toarnă piureul rămas, se înclina farfuria,sa pătrundă piureul printre pișcoturi.Se da prajitura la frigider 10-15 minute, cât se întărește puțin jeleul. In acest timp ne ocupam de crema cu ciocolata.
- Peste jeleul puțin întărit , așezăm cu lingura mici grămăjoare de crema cu ciocolata (1/2 din crema), se nivelează ușor și se asaza al treilea rând de pișcoturi însiropate , in același sens cu primul rând asezat la baza.
- Se adauga restul de crema și se nivelează.
- Se decoreaza după imaginație (am folosit puțin piure de căpșuni).
- Se da prajitura la rece peste noapte.
- A doua zi se desprinde cadrul metalic de prajitura, trecând cu lama unui cuțit pe marginea ei și înlăturând ușor cadrul, după care se poate felia.
Comentarii