Ingrediente
Jeleu de căpșuni
- 700 g căpșuni
- 300 g zahăr
- 20 g gelatina
- 70 ml apa rece
Crema de smantana și mascarpone
- 750 g smantana cu 35% grăsime
- 250 g mascarpone
- 130 g zahăr pudra vanilat
Suplimentar
- Pișcoturi
- Lapte rece
Instructiuni
- Pregătim jeleul întâi, pentru a avea timp, sa se răcească și sa ajungă la consistenta unui sos foarte gros, fără a folosi frigiderul, pentru a-l raci.
- Eu am făcut jeleul și l-am lăsat la temperatura camerei, acoperit cu folie alimentara, pana a doua zi. A devenit gros, fără a se închega, dar fluid.
- Se pune gelatina la hidratat in apa rece.
- Se fierb căpșunile (spălate și curățate) cu zaharul timp de 7-8 minute.
- După ce au fiert, se ia vasul de pe foc și se pasează cu blenderul, pana obținem un piure, fără a-l trece prin sita.
- Adăugăm gelatina hidratată, in piureul încă fierbinte și amestecam bine.
- Lasam sa se răcească, la temperatura camerei, iar uneori mai amestecam in piure.
- Când este rece, se pune folie alimentara direct pe piure și-l lasam, pana a doua zi, când devine gros, fără a se întări.
Crema
- Se face înainte de a asambla prajitura.
- Se mixează smantana, mascarpone, ambele reci de la frigider, împreuna cu zaharul pudra, pana obținem o crema ferma si aerată.
Asamblare
- Am folosit un cadru metalic detașabil, care l-am desfăcut la diametrul de 22/24 cm, atât cât sa încapă piscoturile întregi, fiecare piscot măsurând 11/3 cm.
- Se pune un rând de piscoturi, trecându-l pe fiecare prin lapte rece, doar partea cu zahăr pe el. Nu insistam cu înmuiatul, doar cât atinge laptele si atât.
- Pe fiecare rând am avut nevoie de 16 piscoturi, așezate cate 8 bucati pe 2 rânduri, fără distanță între ele.
- Dupa ce am asezat piscoturile, am întins 1/3 din crema, iar peste crema am turnat 1/3 din jeleu. Continuam, cu încă doua rânduri, la fel, piscoturi, crema, jeleu.
- Se da la frigider peste noapte.
- A doua zi, se desprinde cadrul metalic, trecând cu un cuțit cu lama lunga, pe toate laturile interioare ale cadrului, pentru a se desprinde, fără a deforma marginile prajiturii.
- Se porționează, la dimensiunile dorite și se decoreaza cu căpșuni proaspete, sau se poate lasă simpla.
- Pentru jeleu se pot folosi fructe proaspete, sau congelate, pot fi afine, zmeura, mure, nu neaparat căpșuni.
Comentarii