Ingrediente
Jeleu de căpșuni
- 700 g căpșuni
 - 300 g zahăr
 - 20 g gelatina
 - 70 ml apa rece
 
Crema de smantana și mascarpone
- 750 g smantana cu 35% grăsime
 - 250 g mascarpone
 - 130 g zahăr pudra vanilat
 
Suplimentar
- Pișcoturi
 - Lapte rece
 
Instructiuni
- Pregătim jeleul întâi, pentru a avea timp, sa se răcească și sa ajungă la consistenta unui sos foarte gros, fără a folosi frigiderul, pentru a-l raci.
 - Eu am făcut jeleul și l-am lăsat la temperatura camerei, acoperit cu folie alimentara, pana a doua zi. A devenit gros, fără a se închega, dar fluid.
 - Se pune gelatina la hidratat in apa rece.
 - Se fierb căpșunile (spălate și curățate) cu zaharul timp de 7-8 minute.
 - După ce au fiert, se ia vasul de pe foc și se pasează cu blenderul, pana obținem un piure, fără a-l trece prin sita.
 - Adăugăm gelatina hidratată, in piureul încă fierbinte și amestecam bine.
 - Lasam sa se răcească, la temperatura camerei, iar uneori mai amestecam in piure.
 - Când este rece, se pune folie alimentara direct pe piure și-l lasam, pana a doua zi, când devine gros, fără a se întări.
 
Crema
- Se face înainte de a asambla prajitura.
 - Se mixează smantana, mascarpone, ambele reci de la frigider, împreuna cu zaharul pudra, pana obținem o crema ferma si aerată.
 
Asamblare
- Am folosit un cadru metalic detașabil, care l-am desfăcut la diametrul de 22/24 cm, atât cât sa încapă piscoturile întregi, fiecare piscot măsurând 11/3 cm.
 - Se pune un rând de piscoturi, trecându-l pe fiecare prin lapte rece, doar partea cu zahăr pe el. Nu insistam cu înmuiatul, doar cât atinge laptele si atât.
 - Pe fiecare rând am avut nevoie de 16 piscoturi, așezate cate 8 bucati pe 2 rânduri, fără distanță între ele.
 - Dupa ce am asezat piscoturile, am întins 1/3 din crema, iar peste crema am turnat 1/3 din jeleu. Continuam, cu încă doua rânduri, la fel, piscoturi, crema, jeleu.
 - Se da la frigider peste noapte.
 - A doua zi, se desprinde cadrul metalic, trecând cu un cuțit cu lama lunga, pe toate laturile interioare ale cadrului, pentru a se desprinde, fără a deforma marginile prajiturii.
 - Se porționează, la dimensiunile dorite și se decoreaza cu căpșuni proaspete, sau se poate lasă simpla.
 - Pentru jeleu se pot folosi fructe proaspete, sau congelate, pot fi afine, zmeura, mure, nu neaparat căpșuni.
 
							
					
                                
                                
                                
                                
                                
                                
Comentarii