Ingrediente

Blat

  • 4 oua
  • 200 g zahăr
  • 250 g făina
  • Un praf de copt
  • 100 ml lapte
  • 5 linguri ulei
  • Un praf de sare
  • Esența de vanilie

Piure de căpșuni

  • 700 g căpșuni
  • 150 g zahăr
  • 2 plicuri gelatina
  • 100 ml apa

Mousse de căpșuni

  • 600 g smantana grăsime 30%
  • 400 g mascarpone
  • 110 g zahăr pudra
  • 300 g piure 

Sirop

  • 300 ml apa
  • 3 linguri zahăr
  • Esența vanilie

Instructiuni

Blat

  • Tava 24/24
  • Se cerne făina împreuna cu praful de copt.
  • Ouale,zaharul și praful de sare se mixează ,pana se topește zaharul ,circa 10 minute.
  • Mixând in continuare,adăugăm laptele și uleiul.
  • Cu o spatula incorporam făina și praful de copt.
  • Punem hârtie de copt in tava,turnam compozitia și coacem blatul ,in cuptorul preîncălzit la 175 grade,pentru  aproximativ 20 minute,sau pana trece testul scobitorii.
  • Se răcește pe un grătar,după ce am îndepărtat hârtia și se taie in trei,doar când este blatul este rece.

Piureul de căpșuni 

  • Fructele se dau la blender și se pun la fiert cu zahăr,pentru 4-5 minute.
  • Se trece prin sita,pentru a îndepărta semințele.La final am obținut 620 g piure curat.
  • Gelatina se hidratează in apa pentru 10 minute, după care se topește la microunde sau pe baia de abur.
  • Adăugăm in gelatina topita ,4-5 linguri de piure caldut,omogenizam ,după care o adăugăm in tot piureul.Incorporam bine gelatina in piure și dam la rece. Cand folosim piureul , trebuie sa curga,sa aibe consistenta unei smantani groase,nu trebuie sa fie ca o budinca.

Mousse de căpșuni 

  • Mixam smantana împreuna cu mascarpone.Cand începe sa prindă consistenta ,adăugăm zaharul și continuam sa batem frisca ,pana este ferma.
  • Punem 2-3 linguri de frisca deoparte,pentru decor( optional).
  • Incorporam in frisca,cu o spatula ,300 g piure.
  • Restul de piure îl vom folosi la asamblare,ca și jeleu,punându-l pe 2 blaturi.

Sirop

  • Se fierbe apa cu zaharul 2-3 minute,se adauga esente și se da la rece.

Alte informatii

Asamblare

  • Blatul se taie in trei.


Primul blat însiropat 

  • 1/2 din jeleu( dacă e prea moale,dați prajitura la frigider pentru 4-5 minute)
  • 1/3 crema

Al doilea blat însiropat

  • Restul de jeleu,la fel,dacă e prea moale,puneți prajitura la frigider 4-5 minute.
  • 1/3 crema

Al treilea blat însiropat

  • Restul de crema
  • Se da prajitura la rece pentru câteva ore,sau peste noapte.

Cand crema este întărită,se taie marginile prăjiturii ,se porționează și se face decor pe fiecare porție.

Eu am pus crema peste jeleu de căpșuni,fără sa mai stea la frigider,fiind destul de tare,sa susțină crema,fără sa curgă de pe blat.