Ingrediente
Blat
- 4 oua
- 125 g făina
- 125 g zahăr
- 5 linguri de ulei
Piure de afine
- 500 g afine de pădure
- 150 g zahăr
- 15 g gelatina
Mousse de afine
- 500 g smantana cu 30% grăsime
- 250 g mascarpone
- 100 g zahăr pudra
- Piure de afine
Sirop
- 400 ml apa
- 4 linguri zahăr
- Esența de vanilie
Decor
- 200 g ciocolata de buna calitate
- 100 g smantana cu 40% grăsime
Instructiuni
Blat
- Tava 24/24
- Albușurile se mixează cu un praf de sare,când începe sa facă valuri,adăugăm zaharul treptat și mixam , pana obținem o bezea ferma.
- Gălbenușurile și uleiul se amesteca,după care se adauga in bezea,in fir subțire,mixând încă 2-3 minute.
- Incorporam făina cernută ,amestecand cu o spatula sau un tel.
- Tava se tapetează cu hârtie de copt,se toarnă compozitia,se nivelează și se introduce un cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 10 minute,apoi la 160 grade,încă 8-10 minute, dar depinde de cuptorul fiecăruia.
- Se face testul scobitorii.
- Blatul se răcește pe grătar,nu înainte de a îndepărta hârtia.
Piureul de afine
- Afinele se dau la blender,se pun la fiert cu zahăr,pentru 4-5 minute,după care se dau prin sita.
- La final am obținut 500 g piure curat. Se lasă la răcit.
- In 5-6 linguri piure rece,hidratăm un plic de gelatina,pentru 10 minute.Topim apoi gelatina la microunde , sau baia de abur și-l adăugăm in piure.Amestecam bine gelatina cu piureul și se da la rece,pana devine un sos gros,fără a arată ca o budinca.
Sirop
- Fierbem apa cu zaharul,adăugăm esente și dam la rece( poate fi mai aromat întrucât in blat nu am adăugat esente).
Mousse de afine
- Mixam smantana împreuna cu mascarpone,adăugăm zaharul pudra treptat,rezultând o frisca ferma.
- Împărțim frisca in doua părți .
- In prima parte adăugăm 350 g piure rece( cel in care am topit gelatina) , il incorporam cu o spatula,cu mișcări ușoare și dam crema la rece.
- In cea de-a doua parte de frisca, adăugăm restul de piure,omogenizam și o dam și pe aceasta la rece.
- Lasam cremele la frigider, cât consideram ca e nevoie.
- Când le folosim la asamblare,trebuie sa fie ferme,sa nu curga de pe blaturi.
Decor
- Crema de ciocolata albă
- Cu 3-4 ore înainte de a orna prajitura,infierbantam smantana,fără a o fierbe,adăugăm ciocolata și lasam câteva minute, după care amestecam ferm, sa obținem o crema fina, fără bucăți de ciocolata in ea.O dam la frigider ,pana la întrebuințare, când o mixam , obtinand o crema aerată.
Alte informatii
Asamblare
- Blatul se taie in doua.
- Pe platou adăugăm primul blat însiropat,mousse-ul mai închis la culoare,al doilea blat însiropat,celălalt mousse.
- Se da la rece peste noapte.
- A doua zi îndreaptat marginile prăjiturii ,o porționăm și dacă vrem adăugăm decor la alegere.
- Eu am făcut crema de ciocolata albă.Dupa ce s-a întărit la frigider ,crema de ciocolata,am mixat-o ,pana am obținut o crema aerată și ferma.
- Se poate renunța la decor, sau adăugând ciocolata rasa deasupra,ori lăsând-o simpla.
- In orice varianta, este foarte gustoasa.
- Ciocolata albă folosită este din gama Callebaut.
Comentarii