Ingrediente

Blat

  • 4 oua
  • 125 g făina
  • 125 g zahăr
  • 5 linguri de ulei

Piure de afine

  • 500 g afine de pădure 
  • 150 g zahăr
  • 15 g gelatina

Mousse de afine

  • 500 g smantana cu 30% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zahăr pudra
  • Piure de afine

Sirop

  • 400 ml apa
  • 4 linguri zahăr
  • Esența de vanilie

Decor

  • 200 g ciocolata de buna calitate
  • 100 g smantana cu 40% grăsime

Instructiuni

Blat

  • Tava 24/24
  • Albușurile se mixează cu un praf de sare,când începe sa facă valuri,adăugăm zaharul treptat și mixam , pana obținem o bezea ferma.
  • Gălbenușurile și uleiul se amesteca,după care se adauga in bezea,in fir subțire,mixând încă 2-3 minute.
  • Incorporam făina cernută ,amestecand cu o spatula sau un tel.
  • Tava se tapetează cu hârtie de copt,se toarnă compozitia,se nivelează și se introduce un cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 10 minute,apoi la 160 grade,încă 8-10 minute, dar depinde de cuptorul fiecăruia.
  • Se face testul scobitorii.
  • Blatul se răcește pe grătar,nu înainte de a îndepărta hârtia.

Piureul de afine

  • Afinele se dau la blender,se pun la fiert cu zahăr,pentru 4-5 minute,după care se dau prin sita.
  • La final am obținut 500 g piure curat. Se lasă la răcit.
  • In 5-6 linguri piure rece,hidratăm un plic de gelatina,pentru 10 minute.Topim apoi gelatina la microunde , sau baia de abur și-l adăugăm in piure.Amestecam bine gelatina cu piureul și se da la rece,pana devine un sos gros,fără a arată ca o budinca.

Sirop

  • Fierbem apa cu zaharul,adăugăm esente și dam la rece( poate fi mai aromat întrucât in blat nu am adăugat esente).

Mousse de afine

  • Mixam smantana împreuna cu mascarpone,adăugăm zaharul pudra treptat,rezultând o frisca ferma.
  • Împărțim frisca in doua părți .
  • In prima parte adăugăm 350 g piure rece( cel in care am topit gelatina) , il incorporam cu o spatula,cu mișcări ușoare și dam crema la rece.
  • In cea de-a doua parte de frisca, adăugăm restul de piure,omogenizam și o dam și pe aceasta la rece.
  • Lasam cremele la frigider, cât consideram ca e nevoie.
  • Când le folosim la asamblare,trebuie sa fie ferme,sa nu curga de pe blaturi.

Decor

  • Crema de ciocolata albă
  • Cu 3-4 ore înainte de a orna prajitura,infierbantam smantana,fără a o fierbe,adăugăm ciocolata și lasam câteva minute, după care amestecam ferm, sa obținem o crema fina, fără bucăți de ciocolata in ea.O dam la frigider ,pana la întrebuințare, când o mixam , obtinand o crema aerată.

Alte informatii

Asamblare

  • Blatul se taie in doua. 
  • Pe platou adăugăm primul blat însiropat,mousse-ul mai închis la culoare,al doilea blat însiropat,celălalt mousse.
  • Se da la rece peste noapte.
  • A doua zi îndreaptat marginile prăjiturii ,o porționăm și dacă vrem adăugăm decor la alegere.
  • Eu am făcut crema de ciocolata albă.Dupa ce s-a întărit la frigider ,crema de ciocolata,am mixat-o ,pana am obținut o crema aerată și ferma.
  • Se poate renunța la decor, sau adăugând ciocolata rasa deasupra,ori lăsând-o simpla.
  • In orice varianta, este foarte gustoasa.
  • Ciocolata albă folosită este din gama Callebaut.