Ingrediente

Pentru o tava de 20/22 cm
Aluat

  • 325 g făina tip 550
  • 100 g untura la temperatura camerei
  • 100 g smantana cu 20% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 50 g zahăr pudra
  • 5 g praf de copt
  • 3 g sare
  • 1 lingurița pudra de vanilie
  • 1 lingurița coaja uscata de portocale

Umplutura

  • 1 kg mere
  • 75 g zahăr
  • 50 g miez de nuca macinat
  • 30 g griș
  • 1 lingurița scortisoara

In plus

  • 2 linguri griș 
  • 25 g fulgi migdale
  • 1 galbenus de ou amestecat de 2 linguri lapte
  • zahar pudra vanilat

Instructiuni

  • Intr-un vas se pun toate ingredientele, in afara de făina.
  • Se amesteca bine și se adauga toată făina.
  • Se frământa, obținând un aluat ce se poate întinde. Dacă e nevoie, se mai adauga putina smantana, pana ce aluatul este potrivit, nici tare, dar nici prea moale. Pentru făina folosită de mine (tip 550 cu 13,5% proteina a fost suficientă cantitatea folosită). 
  • Se lucrează rapid cu aluatul, sa nu se încălzească untura de la temperatura mâinilor, pentru ca aluatul va mai necesita făina.
  • Aluatul obținut se împarte in doua.
  • Pregătim o tava cu dimensiunile de 20/22 cm, captusind-o cu hârtie de copt.
  • Se întinde prima bucata de aluat, folosind sucitorul, intr-o foaie mai mare decât tava, sa îmbrace și o parte din pereții tavii.
  • Încălzim cuptorul la 170 grade și pregătim umplutura.
  • Merele spalate se dau pe răzătoarea mare. Se scurg de zeama in exces, se adauga zaharul, nuca măcinată, scortisoara și grișul. Se amesteca totul bine.
  • Tava cu prima foaie se da la cuptor pentru 10 minute, apoi se scoate afara și se presara doua linguri de griș pe toată suprafața ei.
  • Se pune umplutura și se presează ușor cu dosul lingurii.
  • A doua bucata de aluat se întinde cu sucitorul, sa ajungă la dimensiune tavii.
  • Se rulează pe sucitor, se asaza pe tava și se întinde peste umplutura.
  • Se inteapa cu furculița și se da tava la cuptor, la 170 grade, timp de 20 minute.
  • Se scoate tava, se unge prajitura cu galbenus de ou amestecat cu lapte și se presara deasupra fugi de migdale. Se unge repede cu o pensula, pentru ca, prajitura fiind  fierbinte, gălbenușul se va usca, iar migdalele nu se vor prinde.
  • Se da tava iar la cuptor pentru încă 30 minute.
  • Prăjitura coaptă se asaza pe un blat de lemn, îndepărtând hârtia de copt și se feliază, când este complet rece.
  • Opțional se presara cu zahăr pudra vanilat.