Ingrediente
Pentru o tava de 20/22 cm
Aluat
- 325 g făina tip 550
- 100 g untura la temperatura camerei
- 100 g smantana cu 20% grăsime
- 2 gălbenușuri
- 50 g zahăr pudra
- 5 g praf de copt
- 3 g sare
- 1 lingurița pudra de vanilie
- 1 lingurița coaja uscata de portocale
Umplutura
- 1 kg mere
- 75 g zahăr
- 50 g miez de nuca macinat
- 30 g griș
- 1 lingurița scortisoara
In plus
- 2 linguri griș
- 25 g fulgi migdale
- 1 galbenus de ou amestecat de 2 linguri lapte
- zahar pudra vanilat
Instructiuni
- Intr-un vas se pun toate ingredientele, in afara de făina.
- Se amesteca bine și se adauga toată făina.
- Se frământa, obținând un aluat ce se poate întinde. Dacă e nevoie, se mai adauga putina smantana, pana ce aluatul este potrivit, nici tare, dar nici prea moale. Pentru făina folosită de mine (tip 550 cu 13,5% proteina a fost suficientă cantitatea folosită).
- Se lucrează rapid cu aluatul, sa nu se încălzească untura de la temperatura mâinilor, pentru ca aluatul va mai necesita făina.
- Aluatul obținut se împarte in doua.
- Pregătim o tava cu dimensiunile de 20/22 cm, captusind-o cu hârtie de copt.
- Se întinde prima bucata de aluat, folosind sucitorul, intr-o foaie mai mare decât tava, sa îmbrace și o parte din pereții tavii.
- Încălzim cuptorul la 170 grade și pregătim umplutura.
- Merele spalate se dau pe răzătoarea mare. Se scurg de zeama in exces, se adauga zaharul, nuca măcinată, scortisoara și grișul. Se amesteca totul bine.
- Tava cu prima foaie se da la cuptor pentru 10 minute, apoi se scoate afara și se presara doua linguri de griș pe toată suprafața ei.
- Se pune umplutura și se presează ușor cu dosul lingurii.
- A doua bucata de aluat se întinde cu sucitorul, sa ajungă la dimensiune tavii.
- Se rulează pe sucitor, se asaza pe tava și se întinde peste umplutura.
- Se inteapa cu furculița și se da tava la cuptor, la 170 grade, timp de 20 minute.
- Se scoate tava, se unge prajitura cu galbenus de ou amestecat cu lapte și se presara deasupra fugi de migdale. Se unge repede cu o pensula, pentru ca, prajitura fiind fierbinte, gălbenușul se va usca, iar migdalele nu se vor prinde.
- Se da tava iar la cuptor pentru încă 30 minute.
- Prăjitura coaptă se asaza pe un blat de lemn, îndepărtând hârtia de copt și se feliază, când este complet rece.
- Opțional se presara cu zahăr pudra vanilat.
Comentarii