Ingrediente

Blat

  • 300 g crumbs Oreo
  • 100 g ciocolata albă 
  • 100 g unt
  • 150 ml lapte
  • 100 g alune macinate

Crema de afine

  • 300 g afine proaspete
  • 100 g zahăr tos
  • 8 g gelatina
  • 400 g smantana 30% grăsime
  • 75 g zahăr pudra

Crema de lamaie

  • 150 g zeama lamaie
  • Coaja rasa de la 3 lamai
  • 2 oua+ 2 gălbenușuri
  • 120 g unt
  • 150 g zahăr tos
  • 8 g gelatina
  • 300 g smantana 30% grăsime
  • 125 g zahăr pudra

Decor

  • 100 g smantana 30% grăsime
  • 100 g ciocolata deco Premium albastra
  • 100 g ciocolata Premium roșie
  • 100 g mascarpone

Instructiuni

Blat

  • Se asaza cadrul metalic de 20/20 cm pe un platou.
  • Crumbsul( așa cum sunt ele, fără a le mărunți mai mult)și alunele macinate( eu am cumpărat de la supermarket alune gata măcinate) se pun intr-un vas mai mare.
  • In alt vas se pun laptele, untul și ciocolata.Se da vasul la foc mic, amestecand mereu, pana se topește ciocolata și untul. Nu e nevoie sa fiarbă , ci doar sa se încălzească.
  • Se toarnă amestecul lichid peste crumbs+ alune, amestecand, pana se incorporeaza tot lichidul.
  • Compoziția se toarnă in forma pregatita înainte, se întinde pe toată suprafața, se nivelează și se da la frigider, pana facem prima crema.

Crema de afine

  • Afinele și zaharul tos se pun intr-un vas, se da la fiert 5-6 minute, apoi se pasează cu blenderul și se trece prin sita. La final am obținut 325 g piure curat.
  • Se iau 4-5 linguri de piure și se pun separat intr-un vas, unde adăugăm gelatina.
  • Se amesteca din când in când, iar dacă exista granule de gelatina netopite, se da vasul la microunde câteva secunde, apoi se amesteca bine și se toarnă peste piureul de afine. Se lasă la răcit la temperatura camerei, amestecand uneori, sa nu facă pojghița deasupra. La final, când folosim piureul, trebuie sa fie rece și de consistenta unui sos gros. 
  • Smantana se bate lejer cu zaharul pudra, pana obținem o frisca tare, dar nu ferma.
  • Se iau 2-3 linguri din frisca și se pun in vasul cu piureul de afine. Se amesteca și se adauga in vasul cu frisca, mixând la viteza mică, pana obținem o crema uniformă.
  • Crema de afine se toarnă peste blat( între timp, cât a stat la frigider, s-a întărit).
  • Se scutura platoul, sa se întindă crema uniform.
  • Se da prajitura la frigider, pana pregatim crema de lamaie.

Lemon curd

  • Este indicat sa se folosească lamai bio.
  • Se dau pe răzătoare trei lamai, pentru a obtine coaja, apoi lămâile se storc bine pentru zeama. Cele 150 g le-am obținut de la trei lamai.
  • Intr-un vas antiaderent se pun coaja + zeama de lamaie, ouale+ gălbenușurile bătute bine cu furculița, 60 g unt și zaharul tos. Se lasă la foc mic, amestecand mereu, pana obținem un sos gros.
  • Se da deoparte, se adauga restul de unt, se amesteca bine, după care se trece prin sita, pentru a elimina coaja de lamaie.
  • Procedam la fel, ca la piureul de afine și anume, intr-un vas punem 4-5 linguri de Lemon curd, adăugăm gelatina, sa se topească, apoi se amesteca in Lemon-curdul rămas.
  • Se lasă , sa ajungă la temperatura camerei, amestecand uneori in el. Lemon curdul a cantarit 400 grame.
  • Se face frisca din smantana și zaharul pudra, la fel, bătută lejer, după care se iau 2-3 linguri din frisca și se pune peste Lemon curd-ul răcit.
  • Se amesteca bine și se adauga compozitia in vasul cu frisca, mixând ușor, pana obținem o crema uniformă.
  • Crema se toarna peste crema de afine, care între timp s-a întărit suficient, pentru a susține crema de lamai.
  • Se scutura platoul, sa se întindă bine crema, iar cu o scobitoare se sparg bulele de aer, care se fac pe suprafața cremei.
  • Se da prajitura la frigider peste noapte și apoi pregătim crema pentru decor.
  • Intr-un vas se pune ciocolata și smantana, se da vasul la microunde, in 2-3 reprize scurte, pana se topește ciocolata complet.Se amesteca bine, vasul se acoperă cu folie direct pe ciocolata topita, după care se da la frigider peste noapte.
  • A doua zi, se scoate prajitura de la frigider, iar cu un cuțit cu lama lunga, trecem pe toate marginile cadrului metalic, pentru a o îndepărta de prăjitura, iar dacă avem cadru metalic fix, se ridica usor, iar dacă e cadru metalic detașabil, se îndepărtează usor de prajitura, dar nu înainte de a fi desprinsa cu cutitul.
  • Se porționează după dimensiunea dorita, apoi se decoreaza.

Decor

  • Crema de ciocolata, care s-a întărit peste noapte la frigider, se mixează cu mascarpone, pana devine aerată, ferma și deschisă la culoare.Se pune intr-un posh cu dui stelar și se decoreaza fiecare porție, după imaginație.
  • Aceasta ciocolata deco Premium este foarte buna pentru decorat prăjituri, sau torturi, doar ca, pentru a-și păstra forma, trebuie adăugat mascarpone. Crema de ciocolata mixată simpla, este aerată, spumoasa, dar la decor se lasă puțin.
  • Smântâna și mascarpone, trebuie sa fie reci de la frigider.
  • Cuțitul pentru tăiat sa fie cu lama lunga, care trebuie spălata și stearsa după fiecare tăietura.
  • Am cantarit piureul de afine și lemon curdul, sa știu, câta smantana sa folosesc pentru frisca, pentru a obtine doua rânduri de crema, cât de cât egale.
  • La crema de lamaie, se poate adauga mai puțin zahăr, dacă vrem un gust mai acrut.
  • Smantana a fost ,din cea pasteurizată, la galetusa de  1 kg. 
  • Am folosit ciocolata roșie și albastra, pentru a obtine o culoare, care sa se potrivească, cu crema de afine.