Ingrediente

Blat

  • 4 oua
  • 70 g zahăr tos
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurița otet
  • 1 praf de sare
  • Esența vanilie
  • 120 g făina

Jeleu de cirese

  • 750 g cirese proaspete cu sâmburii scoși
  • 200 g zahăr tos
  • Zeama unei lamai
  • 15 g gelatina granulată

Crema

  • 500 g smantana cu 32% grăsime
  • 500 g mascarpone
  • 125 g zahăr pudra
  • 150 g cirese confiate (optional)

Sirop

  • 200 ml sirop obținut de la cirese( se va vedea in descrierea rețetei)

Decor ( optional)

  • 3-4 linguri crema
  • 2-3 linguri jeleu de cirese

Instructiuni

  • Ne ocupam întâi de cirese, după care facem jeleul, care va sta la temperatura camerei, cât timp pregătim blatul și crema.
  • Cireșele se spală, se curată de codite, se scot sâmburii și se cântăresc, sa fie 750 g.
  • Se pun cireșele curățate intr-un vas, se stropesc cu zeama unei lamai, se adauga zaharul și se lasă deoparte 2-3 ore, pana lasă puțin suc. Se pun apoi la fiert, la foc mic, pana se topește zaharul, după care se fierb la foc mediu 2-3 minute și se da vasul deoparte. Cireșele fierte cu zahăr, vor lasă suficient suc, de aceea punem deoparte 200 ml suc pentru însiropat blaturile, iar restul sucului și cireșele se vor da la blender, pana obținem un piure fin.
  • Când piureul este caldut, se pun 3-4 linguri de piure intr-un vas și se adauga gelatina, sa se hidrateze 10 minute.Dacă mai sunt granule de gelatina netopite, se va da vasul la microunde pentru 10-12 secunde, o data sau de doua ori, pana gelatina este complet topita.Se toarnă peste restul de piure, se omogenizează bine și se lasă la temperatura camerei, pana in momentul folosirii.

Blat

  • Încălzim cuptorul la 160 grade.
  • Separam gălbenușurile de albușuri.
  • Așezăm hârtie de copt in doua tavi de 20/20 cm.
  • Gălbenușurile se amesteca împreuna cu uleiul și esența de vanilie.
  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul, mixând pana obținem o bezea ferma.La final se  incorporeaza oțetul.
  • Peste bezea se toarnă ușor amestecul de gălbenușuri și se mixează la viteza mică câteva secunde.
  • Peste compozitia de oua se incorporeaza făina cernută , in 3-4 transe, amestecand ușor cu spatula.
  • Compozitia se împarte in doua și se coc doua blaturi. Eu am folosit cuptorul la 160 grade cu ventilatie sus-jos, pentru ca, am copt ambele blaturi o data, timp de 10-12 minute, pana s-au rumenesc ușor deasupra. Blaturile se scot din cuptor,se îndepărtează hârtia și se lasă la răcit.

Crema

  • Se mixează smantana+ mascarpone, când începe crema sa facă vârfuri, se adauga zaharul pudra și continuam mixatul, pana obținem o crema ferma. Punem deoparte 3-4 linguri de crema pentru decor( este optional), iar in restul cremei se adauga cireșele confiate (roșii și negre) taiate bucăți mici si se amesteca ușor cu spatula.Dacă nu folositi cirese confiate,care sunt destul de dulci, este posibil, sa adăugați in plus, zahăr pudra.

Asamblare

  • Pe o farfurie întinsa se asaza cadrul detașabil ,al unei tavi de 20/20 cm.
  • Se pune primul blat si se insiropeaza, cu 1/2 din siropul pus deoparte, de la cireșele fierte cu zahăr. Folosim o pensula, pentru a întinde siropul uniform pe blat.
  • Se pune crema si se nivelează.
  • Așezăm al doilea blat, se presează puțin, sa facă priza cu crema si se insiropeaza, la fel ca primul blat.
  • Deasupra se toarnă jeleul, care acum are consistenta unui sos mai gros. Dacă dorim, punem deoparte, intr-o cutie micuța 2-3 linguri de jeleu, o pastram la frigider, sa se întărească si vom folosi pentru decor, dar este optional.
  • Prajitura se da la frigider peste noapte.
  • A doua zi se îndepărtează cadrul metalic, trecând cu un cuțit pe marginile ei, pentru a se desprinde de prajitura.
  • Se feliază si se decoreaza fiecare bucata, cu crema pusă deoparte si cu bucati de jeleu de cirese.