Ingrediente

Blat

  • 8 ouă
  • 200 grame zahăr
  • 120 grame făină
  • 1 plic de praf de copt (10 grame) 
  • 70 de grame de griș
  • 55 de grame de cacao
  • 150 ml. lapte temperatura camerei 
  • 100 ml. ulei vegetal
  • 100 grame unt cu 80% grăsime
  • 2 plicuri de zahăr vanilat 
  • 1 praf de sare

Crema

  • 500 ml frisca 
  • 750 grame fructe de padure congelate 
  • 250 mascarpone
  • 110 grame zahar pudra 
  • 110 grame zahar cristal 
  • 14 grame gelatina
  • 80 ml apa rece 
  • Esența de vanilie

Instructiuni

Blat
Separam albușurile de gălbenușuri și le punem in doua vase încăpătoare.

  • Peste gălbenușuri se adauga sarea, zahărul vanilat ,100 grame de zahăr și mixam până cresc în volum și se obține o cremă densă, deschisă la culoare. 
  • Se adaugă mai întâi uleiul, apoi untul topit, dar nu fierbinte, în fir subțire, ca la maioneză, în timp ce se mixează încet, până se încorporează complet în crema de gălbenușuri.
  • Se cerne făina, praful de copt și cacaua(deodată, în aceeași sită). Se presară grișul pe deasupra și se omogenizează bine. Se adaugă laptele și se amestecă cu mixerul la viteză mică.
  • Albușurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul rămas (100 grame), si zaharul vanilat, în 2-3 tranșe, și se mixeaza până ce zahărul se dizolvă complet și se obține o bezea fermă. Se ia cu spatula o parte din bezea si se adauga peste compozitia de cacao, amestecand energic. Se pune restul din compozitia bezelei in compozitia de galbenusuri si se încorporează cu spatula,pentru a obține o compoziție spumoasă. 
  • Se împarte compoziția în mod egal în două boluri . 
  • Se toarnă compoziţia din primul bol intr-o tava mare de cuptor, se nivelează bine și se coace 12-13 minute la  170 de grade in cuptorul preincalzit (caldura jos-sus). In acelasi fel se procedeaza si cu al doilea blat, din ultimul bol .Faceti testul cu scobitoarea pt a fi sigure ca blaturile sunt coapte.  După ce s-au copt ,se lasă la răcit.

Crema

  • Fructele de padure se blenduiesc ca sa obtinem un piure. Punem fructele de padure la foc impreuna cu zaharul cristal si lasam 5-10 minute la foc mic, in timp ce amestecam din cand in cand. Hidratam gelatina timp de 10 minute, exact cat trebuie sa stea piureul de fructe pe foc. Luam fructele de pe foc si le strecuram prin sita, ca sa scapam de seminte, sa obtinem un piure fin. 
  • Adaugam gelatina hidratată in piure si amestecam pana se dizolva. 
  • Batem smantana pt frisca (rece din frigider, eventual lasata 15 minute la congelator, inainte de a fi batuta) cu zaharul pudra si extractul de vanilie pana devine cremoasa.
  • Piureul de fructe complet racit, il amestecam cu mascarponele. Punem putin cate putin din piureul de fructe peste mascarpone si cu telul usor le amestecam. Adaugam acum frisca peste mascarpone, si usor cu telul cu miscari largi  de jos in sus incorporam frisca.

Alte informatii

Asamblare

  • Blaturile le taiem pe jumatate ,sa obtinem 4 blaturi.
  • Punem primul blat intr-un inel de prajitura si punem peste el prima porție de crema(circa 280 g).
  • Punem prajitura la frigider pana este un pic intarita crema, punem al doilea blat, iar 280 g din crema și iar se da prajitura la frigider ,pana este un pic intarita, si continuam asa inca de 2 ori. ( deci punem de 4 ori, 280 grame din crema pe blaturi). 
  • Cu restul cremei decoram prajitura.
  • Se da la rece peste noapte,după care se poate porționa.

Reteta prăjiturii este a doamnei Ioana Boiasu, administratorul grupului "Pasiunea Mea Pentru Gătit" și este denumită prajitura "Rosalinda".