Ingrediente

Foi caramel 

  • 8 linguri zahăr
  • 8 linguri apa
  • 5 linguri de ulei
  • Un ou
  • O lingurița praf de copt
  • O lingurița bicarbonat
  • O lingura oțet
  • Făina cât cuprinde

Foi pandișpan

  • 4 oua
  • 5 linguri zahăr
  • 5 linguri făina
  • 5 linguri ulei
  • Un praf de sare
  • O lingura rasa cacao
  • Zeama de la 1/2 lamaie

Crema de lamaie( Lemon curd)

  • 150 ml suc lamaie
  • Coaja rasa de la 3 lămâi
  • 200 g zahăr
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 3 oua+3 galbenusuri
  • 5 g gelatina

Crema de vanilie

  • 4 gălbenușuri
  • 800 ml lapte
  • 80 g amidon
  • 250 g unt cu 82% grăsime
  • 170 g zahăr
  • Esența de vanilie,vanilina

Glazura

  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 100 g smantana 30% grăsime
  • 2 lg ulei

Instructiuni

Foi caramel( doua foi)

  • Tava 20/35
  • Facem întâi siropul de caramel.
  • Caramelizat zaharul,adăugăm apa și lasam la foc foarte mic,sa se topească zaharul.Cand este rece va avea consistenta unui sirop gros.
  • Amestecam oul cu uleiul,adăugăm siropul de caramel,bicarbonatul stins in otet,praful de copt,iar la final făina cernută.
  • Aluatul va fi unul lipicios,dar se va intinde bine,ajutându-ne de făina.
  • Împărțim aluatul in doua( eu am avut aproximativ 260 g aluat pentru fiecare foaie).
  • Foile se coc in tava tapetata cu hârtie sau pe dosul tavii,timpul de coacere depinde de cuptorul fiecăruia.

Foile de pandișpan

  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare.Mixam in continuare,adăugând zeama de lamaie,gălbenușurile pe rând și uleiul.
  • Incorporam făina cu o spatula.
  • Compozitia o împărțim in doua( circa 220 g de fiecare foaie).Tapetam tava de 20/35 cu hârtie de copt și coacem prima jumătate de compoziție,la foc mediu.
  • In cealaltă jumătate adăugăm o lingura de cacao și o coacem la fel ca prima foaie.
  • Lasam foile sa se răcească pe hârtia de copt.

Crema de lamai( Lemon curd)

  • Punem la fiert zeama și coaja de lamaie,75 g unt,ouale bătute și zaharul.
  • Când se ingroasa crema,o dam prin sita și adăugăm restul de unt.
  • Se da la rece câteva ore.
  • Înainte de folosire,hidratăm și topim apoi pe baia de abur,cele 5 g de gelatina in 2-3 lg apa.
  • Luam câteva linguri de crema,adăugăm peste gelatina topita,amestecam bine,după care se pune peste toată crema de lamaie,astfel evitam formarea cocoloaselor de gelatina.

Crema de vanilie

  • Gălbenușurile împreuna cu amidonul,putina sare și 200 ml lapte,se amesteca bine.
  • Restul de lapte( 600 ml) se pune la fiert cu zaharul.Cand începe sa fiarbă,se toarnă peste amestecul de gălbenușuri cu amidon,se pune totul la fiert,pana ajunge la consistenta unei budinci.
  • Adăugăm esența de vanilie( după gust) și untul tăiat cubulete.Se amesteca foarte bine budinca,pana se incorporeaza tot untul.
  • Se acoperă cu folie alimentara( direct pe crema) și se da la rece.
  • Când s-a răcit complet,se mixează câteva minute,pana capătă luciu.Crema este foarte ferma,iar pentru asamblarea prăjiturii,nu e nevoie de tava detașabilă.

Glazura

  • Ciocolata se topește împreuna cu smantana,se amesteca bine,se adauga uleiul și se da la rece câteva minute,sa fie suficient de groasa,pentru a nu curge de pe prajitura.
  • Glazura se face mai târziu,înainte de a pune prajitura la frigider.

Alte informatii

Asamblare

  • Pe un fund de lemn punem hârtie de copt,așezăm prima foaie caramel, peste care adăugăm un strat generos din crema de vanilie. Hartia pusă pe fundul de lemn,nu permite lipirea foii caramel de fund atunci când se înmoaie de la crema.
  • Adăugăm foaia de pandișpan galbena,peste care punem crema vanilie și jumătate din Lemon curd.
  • Punem foaia de pandișpan maro,iar peste aceasta punem restul de Lemon curd și crema de vanilie și încheiem cu a doua foaie caramel.
  • Punem un alt fund de lemn peste prajitura,adăugăm câteva greutăți  pentru a presa bine prajitura și lasam la temperatura camerei câteva ore,sau peste noapte.
  • După acest timp,foile caramel s-au inmuiat suficient,adăugăm glazura peste prajitura și o dam la frigider câteva ore.
  • Cand glazura s-a întărit ,se poate tăia felii subtiri,ajutându-ne de un cuțit trecut prin apa fierbinte și șters bine,după fiecare tăietura.