Ingrediente

Crema de vanilie

  • 4 gălbenușuri 
  • 100 g zahăr
  • 50 g amidon
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt 82% grăsime 
  • Esența de vanilie

Piureul de căpșuni 

  • 600 g căpșuni ( am avut congelate) se dau la blender iar piureul obținut se fierbe cu 200 g zahăr timp de 5 minute,apoi se da prin sita.A rezultat circa 570 g piure curat.Se da deoparte la rece.

Blaturile

  • 6 albușuri
  • 4 lg făina
  • 4 lg făina migdale
  • 125 g zahăr
  • Sare 

Crema de căpșuni

  • 250 g smantana 35% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 3 lg zahăr pudra
  • 250 g piure de căpșuni
  • 5 g gelatina
  • 3 lg apa

Instructiuni

Crema de vanilie

  • Gălbenușurile împreuna cu amidonul și 100 ml lapte se amesteca bine.
  • Restul de lapte se pune la fiert cu zaharul și putina sare.Cand laptele s-a înfierbântat,se toarnă in fir subțire peste peste compozitia de gălbenușuri.Se pune iar pe foc pana se ingroasa și are consistenta unei budinci.Se da deoparte,se încorporează untul,se acoperă cu folie alimentara direct pe crema și se da la rece.Dupa ce budinca s-a răcit se mixează 1-2 minute pana capătă luciu.

Blaturi

  • Se bat albușurile spuma cu un praf de sare,spre final se adauga zaharul,continuând sa mixam pana obținem o bezea ferma.
  • Făina și făina de migdale se amesteca împreuna și se incorporeaza in bezea,folosind o spatula.Compozitia se împarte in trei( cam 160 g fiecare).
  • Tapetam o tava de 24/24 cu hârtie de copt și coacem pe rând cele trei foi,circa 10 minute la 160 grade.Foile se lasă la răcit pe hârtie.

Crema de capsuni

  • Întâi hidratăm gelatina in apa,după care se topește la baia de abur sau microunde.Se adauga 2-3 lg de piure peste gelatina,se amesteca bine și se omogenizeaza cu restul de piure( din cele 250 g piure care-l folosim la crema)
  • Smantana și mascarpone,amandoua reci,se mixează împreuna.Spre final se adauga zaharul pudra,continuând sa mixam pana obținem o frisca ferma.Piureul amestecat cu gelatina se toarnă peste frisca,mixând la viteza mică pana ce crema este omogena.

Alte informatii

Asamblare 

  • Foaie de bezea
  • 1/2 crema vanilie
  • 1/2 crema căpșuni
  • Foaie bezea
  • Restul de crema vanilie
  • Jumătate din restul de crema de căpșuni 
  • Un rând de biscuiți
  • Restul de crema căpșuni
  • Ultima foaie de bezea
  • Se da la rece 1-2 ore,după care adăugăm jeleul de căpșuni.
  • Jeleu de căpșuni
  • Piureul rămas( cam 320 g)
  • 5 g gelatina granulată
  • Se hidratează și apoi se topește gelatina in 3 lg de piure,după care se adauga in piureul rămas.Se da la rece pana se întărește suficient,ca sa poată fi întins pe prajitura fără sa curgă pe margini.
  • După ce se întinde jeleul pe suprafața prăjiturii,se da la rece câteva ore,apoi se porționează.