Ingrediente
Blat pentru tava detașabilă de 20/20
- 1 ou
- 75 g zahăr tos
- 50 ml ulei
- 75 g iaurt grecesc 10% grăsime
- 60 g făina
- 20 g cacao
- 5 g praf de copt
- 1 praf de sare
Crema de branza
- 250 g mascarpone
- 250 g ricotta
- 225 g lapte condensat
- 80 g unt la temperatura camerei
- 50 g zahăr pudra
- 4 g gelatina
- 25 ml apa
Crema de ciocolata
- 200 g din crema de branza
- 150 g ciocolata cu lapte
Crema de căpșuni
- 400 g căpșuni
- 120 g zahăr
- 100 g smantana 35% grăsime
- 150 g ciocolata alba
- 10 g gelatina
- 50 ml apa
Decor
- Bucle de ciocolata cu lapte
Instructiuni
Blat
- Se mixează oul cu zahăr și un praf de sare, pana zaharul este dizolvat.Se toarnă uleiul in fir subțire, apoi se adauga iaurtul și se mixează in continuare, la viteza mică, pana se omogenizează compozitia.
- Făina, cacaua ,praful de copt se amesteca și se cern, după care se incorporeaza in ou, mixând la viteza mică, pana obținem o compoziție uniformă.
- Tava se tapetează cu hârtie de copt, se toarnă compozitia, se nivelează și se coace la 175 grade, pana trece testul scobitorii,aproximativ 15 minute.
- Se scoate din tava, se îndepărtează hârtia și se lasă la răcit pe un grătar.
Crema de căpșuni
- Se mixează căpșunile, se fierb cu zahăr 4-5 minute, după care se trec prin sita și se lasă la răcit.
- Ciocolata se topește pe abur, se amesteca și se lasă la temperatura camerei.
- In piureul de căpșuni ( 425 g), după ce se răcește , se adauga ciocolata topita și răcita la temperatura camerei, smantana și se mixează pana obținem o crema aerată.
- Înainte de a folosi crema la asamblarea prajiturii, se adauga gelatina hidratată in apa, apoi topita la microunde( se iau câteva linguri de crema, se adauga in gelatina topita, se amesteca bine și se toarnă in crema, amestecand cu o spatula).
Crema de branza
- Mascarpone,ricotta și laptele condensat se mixează ușor,cât se omogenizează amestecul.
- Untul moale, la temperatura camerei se mixează cu zaharul pudra, pana devine spumoasa.
- Cele doua creme se amesteca cu o spatula,iar de aici punem deoparte 200 g, pentru crema de ciocolata.
- In restul cremei adăugăm gelatina hidratată in apa,apoi topita la microunde,sau pe baia de abur și procedam la fel ca la crema de căpșuni,atunci când o incorporam in crema( 2-3 linguri din crema,se amesteca cu gelatina topita și se adauga in toată crema,amestecand ușor cu o spatula)
Crema de ciocolata
- Ciocolata se topește pe baia de abur, se amesteca energic și se lasă la temperatura camerei, după care se amesteca cu cele 200 g crema de branza, care a fost pusă deoparte.
Asamblare
- Pe un platou se asaza partea detașabilă a tavii,in care am copt blatul
- .Se pune crema albă,iar peste aceasta se pune crema cu ciocolata. Se pun cu lingura, pe toată suprafața cremei albe,mici grămăjoare de crema maro.Cu coada lingurii,amestecam cele doua creme,formând un model marmorat, după care se nivelează si se da la rece pentru câteva minute. In acest timp, terminam de făcut crema de căpșuni, unde a rămas de adăugat gelatina.
- Peste crema mozaic turnam crema de căpșuni, scuturam puțin, sa se niveleze și se da la frigider, sa se întărească, pentru 2-3 ore.
- Se scoate prajitura de la frigider,se trece cu cutitul pe marginile ei,sa se desprindă forma detașabilă, se feliază și se decoreaza.
- Ciocolata folosită este din gama Callebaut ,iar laptele condensat este de la Nestle.
Comentarii