Ingrediente

  • 3 oua mari
  • 150 g zahăr
  • 200 g unt moale cu 82% grăsime
  • 150 g iaurt grecesc cu 2% grăsime
  • 250 g făina
  • 10 g praf de copt cu șofran 
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esența vanilie
  • 300 g cirese fără sâmburi 

In plus

  • Unt și făina pentru uns și tapetat tava de 33/22 cm
  • 2-3 linguri făina pentru cirese

Instructiuni

  • Se scoate untul din frigider cu 2-3 ore înainte, pentru a ajunge la temperatura camerei.
  • Pregătim pentru început cireșele. Se spală, se îndepărtează codițele și sâmburii. Nu a fost nevoie, sa le pun la scurs, cireșele fiind cărnoase și tari.
  • Încălzim cuptorul la 180 grade.
  • O tava cu diametrul de 22/33 cm, dar poate fi și de 20/30 cm, se unge cu unt pe interior și se tapetează cu făina. Se poate folosi hârtie de copt, dar mie îmi plac, marginile prajiturii cu gust de unt, plus, ca in bucatarie va fi un miros grozav de unt topit.
  • Faina cernută, praful de copt și un praf de sare se amesteca împreuna.
  • Untul moale se mixează cu zaharul, pana devine spumos.
  • Se adauga pe rând ouale, mixând bine după fiecare ou adăugat.
  • Incorporam  iaurtul și aromele, iar la final se pune amestecul de făina. Se incorporeaza, mixând scurt, la viteza cea mai mică a aparatului folosit.
  • Se întinde compozitia obținută in tava, in strat uniform.
  • Peste cirese se pun 2-3 linguri de făina, se scutura vasul, pentru a se lipi făina de fiecare fruct, apoi le așezăm peste compozitia din tava.
  • Se da tava la cuptor timp de 30-35 minute, la 180 grade, încălzire sus-jos, fără ventilatie.
  • Se scoate tava din cuptor și se lasă prajitura in ea, timp de 7-8 minute.
  • Pentru a o scoate din tava, neavând hârtie de copt, sa ne ușureze munca, pregătim doua blaturi de lemn. Așezăm un blat peste prajitura din tava, intoarcem tava, apoi o îndepărtăm . Acum prajitura va fi cu cirese in jos. Asezam al doilea blat peste ea și întoarcem iar. De aceasta data prajitura va fi cu cireșele in sus, așa cum trebuie sa fie.
  • Se lasă la răcit, iar optional se pudreaza cu zahăr pudra, inainte de a o felia.
  • Este foarte gustoasa și pufoasa!
  • Ca o observatie, ar fi mers mai multe fructe, chiar dacă eu nu am respectat, cantitatea din reteta de unde m-am inspirat.