Ingrediente
BLAT
- 4 oua
- 140 g unt cu 82% grăsime
- 175 g ciocolata neagră
- 100 g făina migdale
- 45 g făina albă
- 125 g zahăr
- 2 lg coaja de fructe confiate
- Un praf de sare
- Un praf de copt
Lemon curd
- 100 ml zeama de lamaie
- Coaja rasa de la doua lămâi
- 100 g zahăr
- 2 oua+2 gălbenușuri
- 100 g unt cu 82% grăsime
Crema
- 150 g ciocolata albă de calitate
- 250 g mascarpone
- 400 g smantana cu 40% grăsime
- 70 g zahăr pudra
- Esența vanilie
Instructiuni
Lemon curd
- Se face la început,pentru a avea timp sa se întărească puțin.
- Se pun la fiert zeama de lamaie și coaja,ouale,zaharul și 50 g unt.
- Se amesteca mereu sa nu se prindă de fundul vasului.Se fierbe pana crema se ingroasa,după care se da prin sita( dacă nu va deranjează coaja de lamaie,se poate sari peste aceasta etapa).
- După ce se da prin sita,se incorporeaza restul de unt,se acoperă cu folie direct pe crema și se da la rece pentru câteva ore.
Blat
- Ciocolata se pune la topit cu untul,se omogenizează bine și se lasă la răcit la temperatura camerei.
- Făina albă,cea de migdale și praful de copt se amesteca.
- Albușurile se bat spuma cu un praf de sare.
- Gălbenușurile se mixează cu zaharul pana își dublează volumul,adăugăm ciocolata temperata iar la final făina,mixând la viteza mică.
- Incorporam albușurile spuma,folosindu-ne de o spatula.
- Adăugăm cojile de fructe confiate( optional).
- Se coc trei blaturi in tava de 24/24,tapetata cu hârtie de copt,timp de 12-15 minute,la cuptorul preîncălzit la 160 grade.
- Blaturile se răcesc pe hârtie.
Crema
- Ciocolata se topește la microunde sau pe baia de abur,se lasă la răcit la temperatura camerei,după care se amesteca împreuna cu mascarpone,care este tot la temperatura camerei.
- Se face frisca din smantana și zahăr pudra.
- Când avem o frisca ferma,adăugăm lingura cu lingura din crema de ciocolata,mixând la viteza foarte mică,pana terminam crema de ciocolata de incorporat,după care mixam câteva secunde la viteza maxima.
Alte informatii
Se aseaza primul blat pe un platou, întindem in strat subțire 1/3 din Lemon curd,apoi 1/3 din crema de ciocolata.
Asezam al doilea blat și procedam la fel,terminam cu ultimul blat,restul de Lemon curd si crema.
Nu e nevoie de tava detașabilă la asamblare,crema este suficient de ferma.
Se da la rece câteva ore sau peste noapte.
Crema de lamaie nu se observa ,pentru ca este absorbită de blaturi,dându-i o tenta de dulce-acrișor și astfel diminuând puțin gustul intens de ciocolata.
Comentarii