Ingrediente

Blat

  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 120 g zahăr
  • 150 g făina
  • Esența de vanilie

Crema

  • 500 g smantana cu 35% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zahăr pudra

 

  • 400 g zmeura
  • 50 g zahăr
  • 5 g gelatina

 

  • 370 g mure
  • 50 g zahăr
  • 5 g gelatina

 

  • 350 g afine
  • 50 g zahăr
  • 5 g gelatina

 

Decor

  • Jeleu din fructe( afine, mure, zmeura)

Instructiuni

Pregătim fructele pentru cele trei creme.

  • Fiecare cantitate de fructe se fierb separat cu 50 g zahăr, timp de 5-6 minute. Se pasează cu blenderul și se trec prin sita.
  • Fiecare piure se pune separat in vas și se lasă la temperatura camerei.

Blat

  • Este un blat de pandișpan clasic, ce se poate pregăti mixând albușurile cu zahăr, adăugând gălbenușurile pe rând și la final se incorporeaza făina, cu mișcări ușoare, folosind o spatula, sau a doua varianta, care am folosit-o și anume: in vasul robotului se pun ouale întregi cu un praf de sare, se mixează 5-7 minute, se adauga zahăr, mixând încă 10-15 minute. La final se incorporeaza făina cernută, cu mișcări ușoare folosind o spatula, adăugând-o in trei transe.
  • Pentru copt am folosit un cadru metalic reglabil, care se deschide de la 20/20 cm, pana la 40/40 cm. 
  • Am asezat hârtie de copt pe o tava, am pus cadrul metalic deschis la 21/21 cm, știind ca blatul se micșorează  puțin la copt, am turnat compozitia și am nivelat-o.
  • Tava se da la cuptorul preîncălzit la 170 grade și blatul se coace timp de 20-25 minute. Pentru siguranța se face testul scobitorii.
  • Blatul copt, se scoate din cuptor, iar cadrul metalic se indeparteaza, trecând cu cutitul pe toate marginile ei, apoi se indeparteaza hârtia și se lasă la răcit .

Creme de afine, mure, zmeura

  • In fiecare vas cu piure de fructe se adauga 5 g gelatina, procedând astfel: se iau 4-5 linguri piure de afine,se pun intr-un vas mai mic, se adauga gelatina,sa se hidrateze timp de 8-10 minute, apoi se pun la topit pe baia de abur, sau la microunde in 1-2 reprize scurte de câteva secunde, iar gelatina topita se toarnă in vas cu restul de piure de afine, se amesteca bine și se da deoparte.
  • La fel procedam cu piureul de mure, apoi cu cel de zmeura.

Asamblare

  • Pe o farfurie întinsa așezăm cadrul metalic folosit la coacere, dar fixat la 20/20 cm.
  • Blatul rece se taie in trei pe orizontala.
  • Se asaza primul blat in cadru.
  • Se mixează smantana cu mascarpone, ambele reci de la frigider, când începe sa facă vârfuri, se adauga zaharul pudra, mixând, pana obținem o crema aerată și ferma. Aceasta frisca se împarte in aproximativ trei părți egale și se amesteca, cu cele trei piureuri.
  • Se ia 1/3 din frisca, se pune intr-un separat intr-un vas, se adauga mai mult de jumătate din  piureul de afine, in care avem incorporată gelatina și se amesteca ușor cu spatula.
  • Crema obținută se toarnă peste primul blat și se nivelează .
  • Se asaza deasupra al doilea blat și terminam crema de mure. Se procedează la fel, ca cea de afine, lăsând o parte de piure pentru decor.
  • Turnam crema de mure peste al doilea blat, nivelam, așezăm al treilea blat și pregătim crema de zmeura, la fel ca cele anterioare, oprind din piureul de zmeura, pentru decor.
  • Se toarnă crema de zmeura peste al treilea blat, se nivelează, iar prajitura se da la frigider pentru o ora, sa se întărească puțin crema de zmeura.
  • Când s-a întărit crema, se scoate prajitura de la frigider și turnam deasupra cele trei piureuri rămase. Dacă între timp s-au întărit din cauza gelatinei, se pun la  baia de abur, cât sa devină lichide, dar nu fierbinți.
  • După ce s-au turnat cele trei piureuri, se înclina prajitura, pentru a se întinde uniform, pe toată suprafața. Cu o coada de lingura, amestecam ușor, atingând puțin și din crema de zmeura de deasupra, pentru a forma un model marmorat.
  • Prăjitura se da la frigider peste noapte.
  • A doua zi, când s-au întărit cremele, la fel și glazura din jeleul de fructe, se trece cu un cuțit cu lama lunga, pe toate marginile cadrului metalic, pentru a se desface mai ușor și sa se desprinda de prajitura.
  • Se feliază după mărimea dorita și se servește cu mare pofta.
  • Este o prajitura dulce-acrișoară, care aduna la un loc, gustul fructelor de pădurea, ceea ce ne face, sa uitam, ca am spalat o gramada de vase.