Ingrediente

Blat

  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 120 g zahăr tos
  • 150 g făină

Cremă

  • 200 g ciocolată albă+100 g frișcă lichidă cu 32% grăsime
  • 150 g ciocolată cu lapte+150 g frișcă lichidă cu 32% grăsim100 g ciocolată amăruie +200 g frișcă lichidă cu 32% grăsime 
  • 250 g mascarpone
  • 500 g smântână pasteurizată cu 40% grăsime
  • 120 g zahăr pudră cu aromă de vanilie 

Pentru însiropat 

  • 150 ml lapte rece

Decor

  • Bucle de ciocolată cu lapte 
  • Cireșe confiate

Instructiuni

  • Se începe cu pregătirea ciocolatei pentru cremă, având nevoie de timp de răcire și să se întărească.
  • În trei boluri se pun cele trei sortimente de ciocolată, se încălzește frișcă lichidă, până la punctul de fierbere și se toarnă peste ciocolată, în cantitățile scrise la ingrediente. Se lasă 5-6 minute, timp în care ciocolata se înmoaie în frișcă lichidă fierbinte.
  • Se amestecă energic în fiecare bol, având grijă, să nu rămână ciocolata netopită. In cazul in care rămân bucăți de ciocolată solidă, se pune bolul respectiv pe baia de abur, sau in cuptorul cu microunde, în reprize scurte de 10 secunde, până ciocolată e topită și obținem un sos uniform.
  • Se acoperă fiecare bol cu folie alimentară direct pe cremă, se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se dă la frigider, până se întărește. Durează câteva ore, sau se lasă peste noapte.
  • Între timp pregătim blatul, care este simplu, de pandișpan.

Blat, formă pătrată de 20/20 cm

  • In vasul robotului de bucatarie se pun ouale, fara a separa albușul de gălbenuș, cu un praf de sare, se mixează 5-7 minute, se adauga zahăr, mixând încă 7-8 minute. La final se incorporeaza făina cernută, cu mișcări ușoare folosind o spatula.
  • Pregătim o forma de 20/20 cm. Pentru acest lucru am folosit un cadru metalic reglabil. Am asezat hârtie de copt pe o tava mare și am pus cadrul metalic deschis la 20/20 cm. 
  • Am turnat compozitia și am nivelat-o.
  • Tava se da la cuptorul preîncălzit la 170 grade și blatul se coace timp de 25-27 minute, pana se rumenește deasupra și trece testul scobitorii.
  • Blatul copt, se scoate din cuptor, iar cadrul metalic se indeparteaza, trecând cu cutitul pe toate marginile ei interioare, apoi se indeparteaza hârtia și se lasă la răcit  pe un grătar.

Asamblare

  • Se pune cadrul metalic folosit la blat, pe o farfurie plată.
  • Blatul rece se taie în trei bucati.
  • Pregătim cremele și pentru acest lucru mixam smântână cu mascarpone, ambele reci, când încep să facă vârfuri, se adaugă zahărul pudră și se bat în continuare, până obținem o cremă fermă.
  • Această cremă se împarte în trei, pentru cele trei tipuri de ciocolată.
  • Se lucrează separat cu fiecare cremă.
  • În bolul mixerului se pune ciocolată amăruie, se mixează, până își schimbă culoarea și devine pufoasă, apoi se pune 1/3 din frișcă bătută și se mixează la viteză mică, până obținem o cremă fermă. Dacă e nevoie, să fie mai dulce, se adaugă o lingură de zahăr pudră, care se încorporează în crema obținută.
  • La fel vom proceda cu celelalte două tipuri de ciocolată.
  • Începem, să asamblam prăjitura.
  • În forma pregătită înainte se pune o felie de blat și se insiropeaza cu lapte rece, fără a exagera cu insiropatul.
  • Se întinde și se nivelează crema de ciocolată amăruie.
  • Se pune al doilea blat, care se insiropeaza mai puțin decât cel de la bază și se pune deasupra crema de ciocolată cu lapte.
  • Ultimul blat pus deasupra, nu-l vom însiropa, să absoarbă umezeala din cremă de ciocolată albă, care nu este la fel de fermă ca celelalte două creme.
  • După ce se nivelează ultima cremă, prajitura se dă la frigider peste noapte.
  • A doua zi se îndepărtează cadrul metalic, trecând cu cuțitul pe toate laturile din interior, pentru a desprinde prăjitura de forma. Să fie mai ușor, se poate folosi la asamblare, folie de acetat așezată în interiorul cadrului metalic.
  • Se feliază și se decorează după imaginație.