Ingrediente

Blat

  • 4 oua
  • 1/2 lingurița sare
  • 120 g zahăr
  • 150 g făina

Jeleu de căpșuni

  • 700 g căpșuni (am folosit fructe congelate)
  • 200 g zahăr
  • 20 g gelatina granulată 
  • 60 ml apa rece

Crema

  • 600 g smantana pasteurizată cu 40% grăsime
  • 40 g zahăr pudra vanilat
  • 200 g din jeleul de căpșuni

Pentru insiropat

  • 200 ml lapte rece

Glazura

  • 300 g ciocolata barry Callebaut roz
  • 130 g frisca lichida cu 35% grăsime

Decor

  • Bucle de ciocolata cu lapte

Instructiuni

Blat

  • In vasul robotului de bucatarie se pun ouale întregi cu un praf de sare, se mixează 5-7 minute, se adauga zahăr, mixând încă 10-12 minute. La final se incorporeaza făina cernută, cu mișcări ușoare folosind o spatula.
  • Intre timp se pregătește o forma de 20/20 cm. Pentru acest lucru am folosit un cadru metalic reglabil și l-am fixat la 21/21 cm. 
  • Am asezat hârtie de copt pe o tava, am pus cadrul metalic si atât hârtia de la baza, cât și pereții cadrului i-am uns cu unt.
  • Am turnat compozitia in forma și am nivelat-o.
  • Tava se da la cuptorul preîncălzit la 180 grade și blatul se coace timp de 25-27 minute, pana se rumenește deasupra și trece testul scobitorii.
  • Blatul copt, se scoate din cuptor, iar cadrul metalic se indeparteaza, trecând cu cutitul pe toate marginile ei, apoi se indeparteaza hârtia și se lasă la răcit  pe un grătar.

Jeleul de căpșuni

  • Am lăsat fructele, sa se dezghețe la temperatura camerei, apoi am pus la fiert atât căpșunile, cât si sucul lăsat de ele, împreuna cu zahărul, timp de 7-8 minute. Dacă se formează spuma, aceasta se îndepărtează cu o paleta.
  • Între timp gelatina se pune la hidratat in apa rece, timp de 10 minute.
  • Fructele fierte se pasează cu blenderul vertical, pana obținem un piure fin.
  • Se adauga gelatina hidratată in piureul încă fierbinte si se amesteca pana se dizolva toată gelatina.
  • Se lasă la răcit, pana devine un sos consistent. Dacă răcim piureul in frigider, se amesteca in el, din când in când, având grija, sa nu se întărească.

Crema

  • Am folosit smantana pasteurizată cu 40% grăsime. Aceasta se bate foarte repede, de aceea se mixează împreuna cu zaharul pudra, maxim un minut. Dacă insistam cu mixatul, riscam ca in loc de frisca, sa obținem unt.
  • Smântâna și zaharul pudra, se mixează, pana formează vârfuri, apoi ne oprim din mixat. Pentru crema nu trebuie frisca ferma.
  • Se adauga 200 g din piureul de căpșuni rece și gros, amestecand cu spatula.

Asamblare 

  • Blatul se taie in doua.
  • Pe o farfurie plata se pune cadrul metalic de 20/20 cm.
  • Se pune primul blat, eventual se ajustează marginile, sa încapă perfect in cadru.
  • Se insiropeaza cu 1/2 din cantitatea de lapte.
  • Peste blat se pune și se nivelează 1/2 din crema, iar peste aceasta se toarnă jeleul rămas.
  • Forma se da la frigider, pana se întărește jeleul. Sa fie treaba mai rapida, se da forma la congelator, 5-10 minute, verificând, sa fie jeleul întărit, nu înghețat.
  • Peste jeleu întărit se pune restul de crema, se nivelează, iar deasupra se asaza al doilea blat, care si acesta se insiropeaza cu lapte.
  • Prăjitura se da la frigider, cât pregătim glazura.

Glazura

  • Ciocolata și frisca lichida se pun la microunde, in reprize de 30 secunde, pana se înfierbânta. Se lasă 5 minute, apoi se amesteca energic. Alte moduri de a topi ciocolata, sunt de a pune vasul cu ciocolata și frisca pe baia de abur, sau se înfierbânta frisca pana la punctul de fierbere, se toarnă peste ciocolata, se lasă 5 minute, apoi se amesteca energic.
  • Glazura se toarnă peste prajitura și se da la frigider câteva ore, sau peste noapte.
  • Se indeparteaza cadrul metalic, trecând cu un cuțit pe fiecare marginea cadrului, pentru a-l desprinde de prajitura.
  • Se feliază după preferințe și fiecare bucata se decoreaza cu bucle de ciocolata.
  • Căpșunile pot  înlocuite  cu alte fructe ca: afine, zmeura, mure, coacăze, iar la unele, piureul se trece prin sita, pentru a îndepărta coaja și semințele. La capsuni acest lucru nu a fost necesar.
  • Prăjitura este delicioasa, echilibrata atât la aroma de capsuni, cât și la gustul dulce!