Ingrediente
Blat
- 5 albușuri
- 100 g zahăr
- 4 linguri făina de migdale
- 3 linguri făina albă
- Un praf de sare
Budinca de vanilie
- 5 gălbenușuri
- 250 ml lapte
- 20 g amidon de porumb
- 50 g zahăr
- 100 g unt cu 82% grăsime
- Sare și esența de vanilie
Crema de vanilie
- 1/2 din cantitatea de budinca
- 100 g mascarpone
Crema de ciocolata amaruie
- 1/2 din cantitatea de budinca
- 100 g ciocolata amaruie
- 50 g smantana fermentată cu 30% grăsime
Crema de ciocolata albă
- 150 g ciocolata albă de buna calitate
- 75 g smantana fermentată cu 30% grăsime
- 150 g mascarpone
Decor: optional
Instructiuni
Blat
- Tava: 35/27
- Albușurile se bat spuma cu un praf de sare.Se adauga zaharul și se mixează, pana obținem o bezea ferma.
- Făina albă cernută se amesteca împreuna cu făina de migdale.Pentru ca lingurile pentru măsura, sunt mai mari, sau mai mici, am cantarit fainurile amestecate, cântărind 150 grame împreuna.
- In bezeaua ferma incorporam făina, amestecand ușor cu o spatula.
- In tava tapetata cu hârtie, întindem compozitia in strat subțire.
- Se coace timp de 12-15 minute, in cuptorul preîncălzit la temperatura de 150 grade, cu încălzire de jos.
- Blatul se răcește pe hârtie, se taie in trei felii, nu înainte de a îndepărta hârtia.
Budinca
- Gălbenușurile se amesteca bine cu un praf de sare.
- 150 ml lapte se pun la fiert cu zaharul.
- In restul de lapte( 100 ml), se pune amidonul, se amesteca bine și se toarnă peste gălbenușuri.
- Când laptele da sa fiarbă, adăugăm amestecul de gălbenușuri, iar cu un tel amestecam bine,lăsând sa fiarbă, pana obținem o budinca.
- In aceasta budinca fierbinte incorporam untul și esența de vanilie, după gust.
- Se acoperă cu folie direct pe crema și se da la frigider.
Crema de vanilie
- Budinca rece se împarte in doua( aproximativ 225 g fiecare parte).
- In jumătate de budinca adăugăm 100 g mascarpone și mixam 2-3 minute,nu mai mult, cât sa obținem o crema ferma.
Crema de ciocolata amaruie
- Infierbantam smantana,adăugăm ciocolata rupta bucăți, lasam 3-4 minute, apoi amestecam.Lasam crema de ciocolata la răcit, pana ajunge la temperatura camerei.
- In cealaltă jumătate de budinca rece rămasă, adăugăm ciocolata topita, răcita la temperatura camerei, mixam 1-2 minute, pana crema devine spumoasa.
Crema de ciocolata albă
- Smantana se înfierbânta,se adauga ciocolata,se lasă câteva minute, timp in care ciocolata se înmoaie in smantana fierbinte.
- Se amesteca bine și se da la frigider, pana se întărește.
- Crema de ciocolata, intarita, de la frigider, se mixează împreuna cu mascarpone, pana obținem o crema ferma.
Alte informatii
Asamblare
- Cremele obținute sunt ferme, deci asamblam prajitura direct de platou.
- Blatul se taie in trei.
- Așezăm: prima foaie
- Crema de vanilie
- A doua foaie
- Crema de ciocolata amaruie
- A treia foaie
- Crema de ciocolata albă, cu care îmbrăcăm prajitura deasupra și părțile laterale.
- Se da la frigider câteva ore, după care se porționează și se decorează, după gust.
- Pentru crema maro am folosit ciocolata Nestle cu 52% cacao, iar pentru crema albă , bănuți de ciocolata albă Callebaut.
Comentarii