Ingrediente
Blat
- 2 oua
- 75 g zahăr
- 80 g unt moale
- 90 ml lapte
- 1/2 praf de copt
- 1 praf de sare
- 100 g făina
- 80 g fulgi de cocos
Crema
- 370 g ciocolata albă
- 80 g pasta de fistic
- 200 ml lapte
- 5 g gelatina
- 25 ml apa
- 400 g smantana cu 30% grăsime
Decor
- Bucle de ciocolata albă
Instructiuni
Pregătim crema, care are nevoie sa stea 10-12 ore la frigider.
- Gelatina granulată se hidratează timp de 10 minute, in cele 25 ml apa.
- Intr-un vas încăpător se pun ciocolata și pasta de fistic.
- Se încălzește laptele, pana la punctul de fierbere.
- In laptele fierbinte se pune gelatina hidratată și se amesteca bine, pana se dizolva toate granulele de gelatina, apoi acest amestec se toarnă in vasul cu ciocolata albă și fistic.Se amesteca bine, sa se dizolve toată ciocolata.
- Se adauga treptat frisca lichida rece de la frigider, sau smantana, in cazul meu și se incorporeaza cu un tel, sau cu blenderul vertical.
- Se acoperă crema cu folie alimentara și se da la frigider, pentru 10-12 ore.
- Înainte de utilizare, se mixează crema, pana devine aerată și este ferma.
Blat
- Se separa albușurile de gălbenușuri .
- Albușurile se mixează spuma cu un praf de sare.
- Se mixează untul la temperatura camerei, se adauga galbenusurile, mixând puțin, apoi se incorporeaza laptele.
- Se adauga făina cernută împreuna cu praful de copt, apoi fulgii de cocos.
- Lasam mixerul deoparte, iar cu spatula incorporam albușurile spuma.
- Se tapetează cu hârtie de copt o tava de 20/20 cm.
- Se toarnă compozitia, se nivelează și se coace in cuptorul preîncălzit la 175 grade, timp de 30-35 minute, pana trece testul scobitorii.
- Blatul se scoate din tava, se îndepărtează hârtia de copt și se răcește pe un grătar , sau un blat de lemn.
Asamblare
- Blatul răcit se taie in doua pe orizontal.
- Crema rece de la frigider se mixează, pana devine aerată și ferma.
- Pe o farfurie întinsa se asaza cadrul metalic detașabil de 20/20 cm.
- Se pune primul blat, se toarnă 1/2 din crema, al doilea blat, restul de crema, care se nivelează și optional se face un model cu o racletă alimentara.
- Se da prajitura la frigider minim 6-8 ore, sau mai bine peste noapte, pentru a se înmuia blaturile.
- După ce a stat la frigider o noapte, se îndepărtează cadrul metalic, trecând cu un cuțit pe marginile cadrului și îndepărtându-l ușor de prajitura.
- Se decoreaza cu bucle de ciocolata și se feliază, după dimensiunile dorite.
- Este o prajitura delicioasa, dar se face mai buna, a doua zi, dacă mai rămâne, când blaturile se înmoaie perfect de la crema.
Alte informatii
- Pentru blat am folosit reteta Ramonei Maria Dascalu:
Comentarii