Ingrediente

Blat

  • 3 oua
  • 60 g zahăr tos
  • 3 linguri ulei
  • 1 praf de sare
  • 70 g făina
  • 20 g cacao 

Mousse de zmeura

  • 600 g zmeura proaspăta
  • 200 g zahăr tos
  • 15 g gelatina
  • 500 g smantana cu 32% grăsime
  • 300 g branza Philadelphia 
  • 60 g zahăr pudra

Sirop 

  • Apa+ zahăr+ esența rom

Decor

Ganacche de ciocolata alba

  • 200 g ciocolata albă
  • 100 g smantana cu 32% grăsime

Instructiuni

  • Pentru început facem un piure din zmeura și zahăr, care îl vom folosi la mousse-ul pentru prajitura.Se face înainte, pentru a avea timp sa se răcească , iar când a ajuns la temperatura camerei, putem face blatul.
  • Se pun la fiert pentru 4-5 minute, zmeura și zaharul tos, după care se pasează cu blenderul și se trece prin sita. Piureul se lasă la răcit, la temperatura camerei, iar in acest timp pregătim blatul și fierbem siropul.

Blat

  • Se separa albușurile de gălbenușuri.
  • Făina și cacaua se amesteca împreuna și se trec prin sita.
  • Încălzim cuptorul la 160 grade.
  • Albușurile se bat spuma, se adauga zaharul și se mixeaza, pana obținem o bezea ferma.
  • Gălbenușurile se amesteca bine împreuna cu sarea și uleiul, după care se adauga treptat in bezea, mixând ușor la viteza mică, doar cât se omogenizează cele doua compoziții.
  • Adăugăm in trei transe făina și cacaua cernute și amestecam ușor cu spatula.
  • Turnam compozitia in tava de 22/22 cm tapetata cu hârtie de copt, nivelam și coacem blatul la 160 grade, timp de 10-12 minute, pana se întărește deasupra și trece testul scobitorii. Blatul copt se răcește pe un grătar, nu înainte de a îndepărta hârtia de copt.

Sirop

  • Pentru însiropat blatul avem nevoie de 8-10 linguri de sirop.
  • Se pun la fiert timp de 4-5 minute, apa cu zahăr, după gust, se lasă la răcit,  apoi se adauga esența de rom, dar se poate adauga esența de vanilie, de ciocolata, etc.

Mousse de zmeura

  • Cand piureul a ajuns la temperatura camerei, punem separat intr-un vas 5-6 linguri de piure și adăugăm gelatina, care o lasam la hidratat 10 minute.Când gelatina s-a umflat, se pune vasul la microunde câteva secunde, sau pe baia de abur pentru a se topi complet. Se toarnă gelatina topita in vasul cu piure și se amesteca bine.
  • Brânza Philadelphia și piureul de zmeura se mixeaza câteva secunde.
  • Smântâna se bate la mixer 2-3 minute, se adauga zaharul pudra și se mixeaza doar pana obținem o frisca lejera, nu ferma.
  • Se incorporeaza frisca in crema de branza și piure, adăugând-o in 2-3 transe și amestecand ușor cu spatula.

Asamblare

  • Se îndreaptă marginile blatului, după mărimea unui cadru metalic de 20/20 cm.
  • Pe un platou se asaza acest cadru, unde punem blatul și-l insiropam cu 8-10 linguri din siropul rece, fără a exagera totuși cu insiropatul.
  • Peste blat se toarnă moussul de zmeura, se scutura platoul, sa se niveleze crema.
  • Se da la rece, pentru câteva ore, dar mai bine, se tine la frigider peste noapte.

Ganacche de ciocolata albă 

  • Rupem ciocolata bucăți mai mici.
  • Smântâna se pune la foc, pana ajunge la punctul de fierbere. Se da deoparte, se adauga ciocolata și se lasă câteva minute, sa se topeasca complet, după care se amesteca energic, pana obținem o crema uniformă, fara bucăți netopite de ciocolata. Se lasă la frigider câteva ore, sau peste noapte, cum am făcut eu. Înainte de a decora prajitura, scoatem crema de ciocolata de la frigider și mixam câteva minute, pana se deschide la culoare, devine spumoasa și  aerată .

Decor

  • A doua zi se scoate prajitura de la frigider, se trece cu un cuțit pe marginea ei, pentru a se desprinde cadrul metalic.
  • Se feliază după mărimea dorita și se decoreaza cu ganache de ciocolata, care se pune intr-un psh cu dui, se fac aveline pe fiecare bucata de prajitura, iar optional, adăugăm zmeura proaspăta și frunze de menta.