Ingrediente

Blat

  • 300 g albus de ou
  • 200 g zahăr tos
  • 230 g făina
  • 90 ml lapte la temperatura camerei
  • 4 linguri de ulei
  • 1 praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurița esența vanilie

Crema de ciocolata

  • 200 g ciocolata amaruie
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 300 g frisca neindulcita
  • 200 g unt moale

Glazura

  • 200 g ciocolata albă
  • 100 g frisca neindulcita
  • 2 linguri de ulei

Decor

  • Bucle de ciocolata cu lapte

Pentru însiropat 

  • Lapte rece

 

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Albușurile se mixează cu un praf de sare. Când încep sa facă vârfuri, se adauga zaharul și se mixează, pana obținem o bezea lucioasa.
  • Laptele la temperatura camerei se amesteca împreuna cu uleiul, iar eu am adăugat o lingurița de esența de vanilie. Acest amestec se toarnă in fir subțire peste bezea, amestecand cu mixerul, la viteza cea mai mică.
  • Se lasă mixerul deoparte, iar cu o spatula, incorporam in compoziție, făina și praful de copt, amestecate și cernute împreuna. Folosim mișcări ușoare cu spatula, pentru a rămâne compozitia aerată și ferma.
  • Pentru copt am folosit cadru metalic detașabil, deschis la 22/22 cm, care l-am asezat pe o tava mai mare, iar pe ea am asezat folie de aluminiu. Pereții cadrului nu i-am uns, pentru a creste blatul uniform.
  • Se întinde compozitia, se nivelează și se coace timp de 40-45 minute, la 170 grade, pana trece testul scobitorii.
  • Când blatul este copt, se trece cu cutitul pe marginea cadrului, pentru a desprinde blatul, se întoarce și se îndepărtează folia de aluminiu.
  • Blatul se lasă la răcit pe un grătar.

Crema

  • Se înfierbanta frisca, pana la punctul de fierbere, se toarnă peste ciocolata și se lasă câteva minute, apoi se amesteca energic, pana obținem un sos gros, având grija, sa nu rămână ciocolata netopita. Se acoperă cu folie alimentara și se lasă la răcit la temperatura camerei.
  • Untul moale se mixează 2-3 minute, apoi se adauga sosul de ciocolata, cate doua linguri, mixând de fiecare data, pana ciocolata se incorporeaza in unt. Când terminam de adăugat ciocolata, mixam crema, pana devine pufoasa.

Asamblare

  • Blatul se taie in trei felii egale, pe cât posibil, ceea ce eu nu am reușit sa le tai egale, dar măcar le-am tăiat drepte.
  • Pe o farfurie întinsa se asaza cadrul metalic, folosit și la coptul blatului.
  • Se pune prima felie și se insiropeaza cu lapte rece. Cantitatea de lapte depinde de, cât de mult se dorește, ca blatul sa fie însiropat. Dar recomand, sa se insiropeze bine, deoarece blaturile nu se vor înmuia de crema. Peste blat se toarnă 1/3 din crema de ciocolata, se asaza al doilea blat însiropat, iar 1/3 din crema și terminam cu ultimul blat însiropat, iar deasupra se toarnă și se nivelează restul de crema.
  • Se da prajitura la frigider 2-3 ore, apoi pregătim glazura, care se toarnă deasupra.
  • Pentru glazura, se pun la microunde, sau pe baia de abur, ciocolata, frisca și uleiul, pana se topește ciocolata. Se lasă la răcit, la temperatura camerei, dar sa fie fluida, sa curga, iar atunci se toarnă deasupra prajiturii, care se da iar la frigider, 4-5 ore, pana se întărește glazura.
  • Se îndepărtează cadrul metalic, trecând cu cutitul pe toate marginile, așa se desprinde ușor de prajitura.
  • Se porționează la dimensiunea dorita si se decoreaza fiecare bucata cu bucle de ciocolata.