Ingrediente
- 300 g albușuri
- 300 g zahăr
- 300 g făină
- 180 g ulei
- 1 linguriță rasă cu sare
- 600 g vișine congelate
Glazură
- 250 g suc lăsat de vișine
- 70 g zahăr
- 5 g gelatină granulată
Instructiuni
- Înainte de a pregăti compoziția pentru prăjitură, se pun vișinele într-o sită, așezată pe un vas, unde se va colecta sucul lăsat de fructe. Se lasă la scurs o zi întreaga.
- Se încălzește cuptorul la 180 grade.
- Se unge cu unt solid, apoi se tapetează cu făină, o tavă cu diametrul de 22/32 cm.
- În bolul mixerului, sau a robotului de bucătărie se pun albușurile și sarea. Se mixează, până capătă consistență, apoi se pune zahărul treptat, continuând, să batem albușurile până obținem o bezea fermă.
- Lăsăm mixerul deoparte și folosim de-acum o spatulă.
- Se incorporeaza uleiul treptat, apoi se pune făină cernuta, amestecând ușor, de sus în jos, să rămână spuma de albusuri aerată și să nu se lase. Se insistă cu spatulă, la fundul vasului, făina având tendința, să se lase în jos.
- Peste vișinele scurse bine, se pun două linguri de făină. Se scutură bine vasul, să pătrundă făina prin toate fructele, apoi se încorporează în compoziția obținută până acum.
- Se toarnă în formă pregătită înainte, se dă in cuptorul preîncălzit la 180 grade și se coace timp de 40-45 minute, până se rumenește deasupra și trece testul scobitorii.
- Se scoate prajitura din cuptor și se așază un blat de lemn deasupra tavii. Se răstoarnă o dată, se ridică tava, iar peste prajitura se pune alt blat. Se întoarce încă o dată și prăjitura va fi în poziția perfectă.
- Se lasă la răcit pe blatul de lemn.
- Să nu arunc sucul lăsat de vișine, am improvizat o glazură și anume: sucul (250 g)și zahărul le-am pus la fiert 9-10 minute, până n-a mai făcut spuma deasupra. Am dat vasul de pe foc, iar cât este încă fierbinte (nu clocotit), am adăugat gelatina și am amestecat în suc, până toată gelatina s-a topit. Peste suc am pus direct folie alimentară și a rămas la răcit, la temperatura camerei, apoi vasul cu jeleu l-am dat la frigider, până a început, să se întărească. Jeleul trebuie, sa arate ca un sos gros, nu să se transforme în budincă.
- Sosul gros de vișine se întinde peste prăjitura rece, chiar dacă se prelinge și pe margini, apoi se pune într-un loc răcoros, până se întărește jeleul.
- Când se feliază, se taie întâi marginile prăjiturii, care nu vor rămâne nemâncate.
- Glazura este opțională, dar cum am menționat mai sus, era păcat, să nu folosesc sucul de vișine.
Comentarii