Ingrediente

Blat

  • 3 oua
  • 80 g zahăr
  • 4 linguri ulei
  • 60 g făina
  • 30 g cacao 
  • 1 praf de sare

Crema de afine

  • 500 g afine
  • 200 g zahăr tos
  • 10 g gelatina
  • 700 g smantana cu 35% grăsime
  • 100 g zahăr pudra

Glazura

  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 g smantana 40% grăsime
  • 3 linguri ulei

Sirop

  • 75 ml apa
  • 30 g zahăr
  • Esența rom

Decor, ganache de ciocolata

  • 200 g ciocolata deco Premium roșu( este poza atașata)
  • 100 g smantana 40% grăsime 

Instructiuni

Blat

  • Se încălzește cuptorul la 160 grade.
  • Se pregătește o tava de 20/20 cm,tapetand-o cu hârtie de copt.
  • Făina și cacaua se cern împreuna.
  • Se mixează ouale foarte bine, minim 5 minute, se adauga zaharul și sarea, mixând la viteza mare, pana se topește zaharul, iar ouale devin spumoase și crescute in volum. Se adauga uleiul in fir subțire, mixând pana se incorporeaza in crema de ou.
  • Cu o spatula amestecam ușor, adăugând făina+ cacaua cernute, in 3-4 reprize.
  • Se toarnă compozitia in tava tapetata, se nivelează și se coace 25 minute, la 160 grade, fără ventilatie.
  • Blatul copt se răcește pe un grătar, îndepărtând hârtia de copt.

Sirop

  • Apa si zaharul se pun la fiert 2-3 minute, se da deoparte, se lasă la răcit și se pune esența de rom, dupa gust.

Crema

  • Afinele și zaharul se pun la fiert 5-6 minute, apoi se pasează cu blenderul si se trec prin sita, obținând un piure curat.
  • Se pun separat intr-un vas, 6-7 linguri din piureul de afine  curat si se adauga gelatina, sa se hidrateze timp de 10 minute, apoi se da vasul la microunde, câteva secunde, sa se topească gelatina complet, după care se adauga in restul de piure și se amesteca împreuna. Se lasă la răcit la temperatura camerei.
  • Smântâna se mixează lejer cu zaharul pudra si se adăuga in piureul de afine cu gelatina,  in 4-5 etape, amestecand ușor cu spatula.

Asamblare

  • Se asaza pe o farfurie întinsa, cadrul metalic al unei tavi de 20/20 cm.
  • Se pune blatul in cadru și se insiropeaza.
  • Se toarnă toată crema peste blat, se nivelează și se da la frigider, 2-3 ore, pana se întărește crema, suficient de tare, sa susțină glazura.
  • Se verifica crema, iar dacă este intarita, pregătim glazura, punând la topit ciocolata, smantana și uleiul. Nu e nevoie sa fiarbă, doar sa se încălzească, amestecand, pana când ciocolata este topita. Se amesteca, sa obținem o crema omogena, se lasă la răcit, sa ajungă la temperatura camerei, iar când este doar calduta, se toarnă peste crema, in strat uniform și se da prajitura la frigider, peste noapte. Tot acum pregătim ciocolata pentru decor.

Ganache de ciocolata

  • Se înfierbânta smantana, se da de pe foc și se adauga ciocolata, sa se înmoaie in smantana fierbinte. Dupa 4-5 minute se amesteca, se pune folie alimentara direct pe crema și se da la frigider peste noapte.
  • A doua zi, se indeparteaza cadrul metalic, trecând cu cutitul pe lângă marginile ei, iar prajitura se feliază cu un cuțit cu lama lunga, trecută prin apa fierbinte, apoi stearsa, după fiecare folosire.
  • Se scoate ganach-ul de ciocolata din frigider și se mixează, pana se schimba la culoare și devine spumoasa. Pentru mai multă fermitate, ar fi trebuit, sa adaug mascarpone la mixat, dar in acel moment, nu aveam in frigider. Știu acest lucru, pentru ca am folosit acest tip de ciocolata, iar in momentul când am adăugat mascarpone, crema a devenit ferma, iar la ornat și-a păstrat forma.
  • Crema de ciocolata mixată, se pune in posh cu dui la alegere și se decoreaza fiecare bucata de prajitura.