Ingrediente
Blat cu cacao
Pentru două blaturi cu dimensiuni de 20/20 cm
- 3 ouă
- 60 g tarate ovăz (4 linguri)
- 10 g cacao degresata
- 10 praf de copt
- 20 g indulcitor (xilitol)
- 1 praf de sare
- 1/2 linguriță esență rom
Blat galben
- 3 ouă
- 15 g indulcitor (xilitol)
- 60 g lapte praf degresat
- 40 g pudră de okara
- 10 g praf de copt
- 1 linguriță esență vanilie
- 1 praf de sare
- 50 ml lapte lichid semidegresat
Crema de vanilie
- 500 ml lapte semidegresat
- 1 plic praf de budincă cu aromă vanilie (40 g)
- 40 g indulcitor (xilitol)
- 1 praf de sare
- 15 g gelatină+ 50 g lapte semidegresat rece
- 360 g cottage cheese cu 2% grăsime
- 20 g unt
Cremă cu ciocolată
- 300 g cremă de vanilie
- 30 g ciocolată cu 85% cacao
- Esența rom
Pentru însiropat
- 60 ml lapte rece
Glazură
- 10 g ciocolată cu 85% cacao
- 1 lingură lapte semidegresat
Instructiuni
Această prajitură numită "televizor", sau Budapesta, este una din preferatele mele, făcând-o de câteva ori, respectând rețeta din linkul de inspirație. De această dată, am făcut prăjitura în stilul meu, cu ingrediente acceptate în dietă în ultimul timp, cum ar fi pudra de Okara și untul.
Îți ia ceva timp, s-o faci, dar merită din plin, să petreci două ore în bucătărie, mai ales ca, prăjitura este destul de mare, consistenta și foarte, foarte gustoasă!
Blat cu cacao
- Compoziția obținută din ingredientele scrise, este suficientă pentru două blaturi de 20/20 cm, iar pentru a le coace avem două variante: ori le coacem pe rând, împărțind compoziția în două, folosind o formă de 20/20 cm, sau varianta folosită de mine adică, un cadru metalic detașabil fixat la dimensiunea de 40/20 cm, apoi blatul copt se taie în două.
- Așadar, am așezat cadrul metalic pe tava mare a aragazului cu hârtie de copt pe ea. Să nu se desfacă mai mult, am fixat cadrul cu câteva clame, să rămână stabila la dimensiunea de 40/20 cm.
- Cu foarte puțin unt am uns hârtia de copt, să fiu sigură ca, se desprinde ușor de pe hârtie.
- Pornim cuptorul la 160 grade.
- Ouăle se separă, iar albușurile se bat spumă împreună cu sarea și îndulcitorul.
- Gălbenușurile se amestecă cu esență de vanilie și se toarnă peste albușurile bătute, încorporându-le cu spatulă.
- Taratele de ovăz, cacaua degresată (în lipsa ei se folosește ness) și praful de copt se amestecă și se adaugă în crema de ou, omogenizand tot cu spatulă.
- Dacă folosim tava de 20/20 cm, compoziția se împarte în două și se coc separat două blaturi. În cazul meu, am turnat toată compoziția în formă de 40/20 cm, am nivelat și am dat tava în cuptorul preîncălzit la 160 grade, timp de 15 minute.
- Se scoate tava din cuptor, iar blatul se ridică cu tot cu hârtie de copt și se pune pe masă, întorcând blatul, să fie cu hârtia în sus. Ajutându-ne de un cuțit, se desprinde hârtia cu grijă, să nu rupem blatul, care este subțire și foarte fragil.
- Se taie în două și se dă deoparte.
Blatul galben
- Cat se coace blatul cu cacao, pregătim compoziția pentru blatul galben, la care vom folosi doar mixerul.
- Ouăle, sarea și îndulcitorul se mixează, până cresc în volum.
- Laptele praf, pudra de okara și praful de copt se amestecă împreună, adăugându-le peste ouăle bătute. Se mixează scurt, cat se omogenizează compoziția. În acest stadiu compoziția este mai vâscoasă, de aceea se subțiază, adăugând treptat laptele, iar la final se pune esență de vanilie.
- Se toarnă compoziția obținută în formă de 20/20 cm, tapetând doar fundul formei cu hârtie de copt.
- Se nivelează și se dă în cuptor la 160 grade, timp de 20 minute.
- Se scoate tava din cuptor, iar cu cuțitul se trece pe marginea blatului, să-l desprindem de forma, apoi se desprinde hârtia de copt și se lasă la răcit pe un grătar.
Crema cu vanilie
- Se pune la fiert 350 ml lapte împreună cu îndulcitorul și un praf de sare.
- În restul de 150 ml de lapte rece se dizolvă praful de budincă.
- Când clocotește laptele se toarnă praful de budincă dizolvat și se fierbe, până se îngroașă, amestecând mereu. Modul de pregătire, se găsește și pe plicul de budincă, trebuie doar urmate instrucțiunile.
- Crema obținută se transferă în alt vas, se încorporează si se dă deoparte.
- Gelatina se pune la hidratat în lapte rece timp de 10 minute, apoi se adaugă în crema încă fierbinte. Se amestecă până, gelatină se dizolvă complet.
- În vasul blenderului vertical se pune cottage chees-ul și se pasează, până obținem o cremă fină, apoi se pune în crema călduță și se pasează, până devine omogenă.
- Se ajustează gustul, adăugând îndulcitor dacă e cazul și esența de vanilie.
Crema de ciocolată
- Din toată crema de vanilie, care cântărește în jur de 930 grame, se dau deoparte 300 grame, în care adăugăm 30 g ciocolată topită.
- Se dau cremele deoparte, să se răcească (nu la frigider), amestecând din când în când, să-i verificăm consistența. Când devine ca o smântână, să poată fi întinsă, atunci putem asambla prăjitura. Nu lăsăm cremele, să se transforme în budincă.
Asamblare
- Pe o farfurie se așază cadrul metalic fixat la 20/20 cm.
- Se pune un blat maro, peste care se toarnă și se nivelează 1/2 din cremă galbenă. Dacă observăm ca, crema are tendința să curgă pe margine, putem pune forma la frigider, să se întărească puțin.
- Între timp se înțeapă blatul galben, folosind o scobitoare și se insiropeaza cu lapte rece.
- Continuam să asamblam prăjitura, așezând blatul galben, peste care vine restul de cremă de vanilie. Urmează al doilea blat maro, iar deasupra se toarnă crema cu ciocolată și se nivelează.
- Se dă forma cu prăjitură într-un loc rece, pentru minim 3-4 ore.
- Se îndepărtează cadrul metalic, iar prăjitura se feliază în opt felii egale, să fie ușor de gestionat consumul de tarate și de tolerate.
Decor
- În colțul unei pungute se pune ciocolata cu o lingură de lapte. Se înnoadă bine colțul, să fie strânsă ciocolata, să nu se întindă în pungă, apoi se pune într-un vas cu apă fierbinte, până se topește complet ciocolata, nu punga.😂
- Se înțeapă punguța cu o scobitoare, să poată curge ciocolata topită în fir subțire și se formează linii de ciocolată pe fiecare bucată de prăjitură.
- În dieta dukan prăjitura se consumă în două zile de croazieră, având 4 linguri tarate ovăz (2 linguri obligatorii/zi) și două tolerate: 40 g amidon din praful de budincă (20 g amidon /zi=1 tolerat) și 40 g ciocolată (20g/zi=1 tolerat). Untul este permis în croazieră, înlocuind uleiul de măsline, iar pudră de okara este permisă din atac.
- Eu am tăiat prăjitura în opt bucăți, iar o singură bucată cântărește 170 grame, care este mai mult decât suficient pentru o singură zi.
- Dacă ne limităm doar la o felie pe zi din cele opt, atunci am consuma doar 1/2 lingură tarate ovăz, 5 g ciocolată adică 1/4 de tolerat și 5 g amidon, tot un sfert de tolerat.
- Puțin și bun!
Comentarii