Ingrediente
Blat
- 6 oua
- 200 g zahăr
- 150 g făina
- 40 g cacao
- 40 ml lapte
- 40 ml ulei
- Aroma vanilie
- Un praf de copt
- Un praf de sare
Crema
- 300 g ciocolata neagră
- 300 ml frisca lichida
Sirop
- 150 g zahăr
- 300 ml apa
Glazura
- 300 g ciocolata neagră
- 200 ml frisca
Decor
- 500 g smantana pentru frisca
- Cirese confiate,din compot sau gem
Instructiuni
Blat
- Tava 20/35
- Separam albusurile de galbenusuri,mixam albusurile cu praful de sare pana devin consistente, apoi adaugam zaharul in ploaie si mixam pana obtinem o bezea tare. Incepem a adaug galbenusurile pe rând,mixam, apoi, laptele, aroma si uleiul in fir ca la maioneza .
- Mixam pana la omogenizare, nu in exces.
- Amestecam ingredientele uscate, faina, cacaoa si praful de copt, cernem de doua orí si le adaugam in doua ,trei transe, amestecand cu o spatula.
- Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si punem la cuptorul incins in prealabil, 175° C, pt 25-30 min, pana trece testul scobitoarea
Crema
- Se incalzeste frisca pana la punctul de fierbere si o punem peste ciocolata rupta bucăți,pentru câteva minute,omogenizam și lasam sa se raceasca,după care se da la frigider pt cateva ore.
- Dupa acest timp,când crema s-a întărit,se mixează,sa devina pufoasa.
Siropul
- Caramelizam zaharul,punem apa peste zahăr ,lasam sa dea un clocot si dam la racit. Adaugam esenta de rom,sau orice aroma preferata,dar fiind o prajitura cu ciocolata,merge foarte bine esența de rom.
Glazura
- Acelasi procedeu ca la crema,doar ca o dam prin sita deasa, pt luciu ,de doua ori .
- Daca se raceste, o mai incalzim putin la microunde sau la baia de abur.
Decorul de frisca
- Mixam smantana pentru frisca,când devine ferma,adăugăm zahăr pudra după gust.
Alte informatii
Montarea prajiturii
- Blatul il scoatem din tava, indepartam hartia de copt, curatam tava,tapetam cu folie alimentara mai tare,sa nu se rupa.Punem blatul, insiropam și porționăm.
- Glazuram fiecare prajitura in parte și dam prajitura la rece,sa se întărească puțin glazura.
- Facem un chenar cu crema,pe fiecare bucata, decoram cu frisca si punem deasupra cirese confiate, din compot,sau puțin gem.
Comentarii