Ingrediente

Blat

  • 6 oua
  • 200 g zahăr
  • 150 g făina
  • 40 g cacao
  • 40 ml lapte
  • 40 ml ulei
  • Aroma vanilie
  • Un praf de copt
  • Un praf de sare

Crema

  • 300 g ciocolata neagră
  • 300 ml frisca lichida

Sirop

  • 150 g zahăr
  • 300 ml apa

Glazura

  • 300 g ciocolata neagră
  • 200 ml frisca

Decor

  • 500 g smantana pentru frisca
  • Cirese confiate,din compot sau gem

Instructiuni

Blat

  • Tava 20/35
  • Separam albusurile de galbenusuri,mixam albusurile cu praful de sare pana devin consistente, apoi adaugam zaharul in ploaie si mixam pana obtinem o bezea tare. Incepem a adaug galbenusurile pe rând,mixam, apoi, laptele, aroma si uleiul in fir ca la maioneza .
  • Mixam  pana la omogenizare, nu in exces.
  • Amestecam ingredientele uscate, faina, cacaoa si praful de copt, cernem de doua orí si le adaugam in doua ,trei transe, amestecand cu o spatula.
  • Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si punem la cuptorul incins in prealabil, 175° C, pt 25-30 min, pana trece testul scobitoarea

Crema

  • Se incalzeste frisca pana la punctul de fierbere si o punem peste ciocolata rupta bucăți,pentru câteva minute,omogenizam și lasam sa se raceasca,după care se da la frigider pt cateva ore.
  • Dupa acest timp,când crema s-a întărit,se mixează,sa devina pufoasa.

Siropul

  • Caramelizam zaharul,punem apa peste zahăr ,lasam sa dea un clocot si dam la racit. Adaugam esenta de rom,sau orice aroma preferata,dar fiind o prajitura cu ciocolata,merge foarte bine esența de rom.

Glazura

  • Acelasi procedeu ca la crema,doar ca o dam prin sita deasa, pt luciu ,de doua ori .
  • Daca se raceste, o mai incalzim putin la microunde sau la baia de abur.

Decorul de frisca

  • Mixam smantana pentru frisca,când devine ferma,adăugăm zahăr pudra după gust.

Alte informatii

Montarea prajiturii

  • Blatul il scoatem din tava, indepartam hartia de copt, curatam tava,tapetam cu folie alimentara mai tare,sa nu se rupa.Punem blatul, insiropam și porționăm.
  • Glazuram  fiecare prajitura in parte și dam prajitura la rece,sa se întărească puțin glazura.
  • Facem un chenar cu crema,pe fiecare bucata, decoram cu frisca si punem deasupra cirese confiate, din compot,sau puțin gem.