Ingrediente

Pentru patru foi cu dimensiuni de 38/27 cm

  • 600 grame faina 
  • 150 grame de zahar
  • 200 grame de miere de albine 
  • 1 lingură de bicarbonat de sodiu
  • 100 g unt cu 82% grasime
  • 1 ou
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 2-3 linguri de lapte
  • Făina pentru presărat pe blatul de lucru

Crema de griș cu unt

  • 400 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 100 g gris
  • 275 g unt cu 82% grasime
  • 1 lingura extract de vanilie

In plus

  • 450 g gem de caise  
  • Zahăr pudra pentru finisat prajitura

Instructiuni

Este prima oară, când fac aceasta prajitura. Gemul de caise l-am făcut special, in ideea ca, voi face cândva “Albinita”, dar tot am amânat acest lucru, mai ales ca, dacă fac diferite dulciuri, când e vorba de foi pentru prăjituri, sunt mai reținută, mai mult din comoditate. Dar nu regret, ca am făcut-o, pentru ca a fost pe placul tuturor și in plus, arată foarte bine.


Aluatul și coacerea foilor cu miere

  • Intr-un vas se cântărește mierea de albine (eu am folosit miere polifloră, care era puțin zaharisita),se pune zaharul și untul, iar vasul se pune la foc mic, pana compozitia începe sa fiarbă, iar zaharul este topit. Se lasă deoparte, pana se răcește.
  • Intr-un vas mai mare se pune făina si bicarbonatul de sodiu. Se face in mijlocul făinii o adancitura și se toarnă compozitia de miere, oul si esența de vanilie. Se framanta aluatul, adăugând la final lapte, puțin cate puțin, pana obținem un aluat omogen, fără a insista cu framantatul.
  • Se cântărește aluatul si se împarte in patru bucăți egale.
  • Se întinde fiecare bucata de aluat in foi dreptunghiulare, destul de subtiri și cât de cât egale.
  • Pentru a-mi ușura munca, am folosit o planșă de silicon, pentru a întinde foile si a fost o inspirație buna. Cine nu are așa ceva, procedează clasic, adică se întind foile pe blatul de lucru infainat, la dimensiunea dorita, se rulează pe sucitor si se asaza in tava mare a aragazului, pe care așezăm hârtie de copt, sau se coc pe dosul tavii.
  • Eu am procedat in felul urmator: am presărat făina pe o planșa de silicon cu diametrul de 38/30 cm. Cu sucitorul am întins foaia, cat planșa de mare, lăsând o margine de 3 cm liberă, pentru ca, dacă întindeam foile cât plansa de mare, ar fi fost prea subtiri. Marginile aluatului care trecea de planșă, am tăiat-o cu un cuțit, sa fie exact cât plansa de silicon. Aceste margini de aluat crud,  le-am lipit prin locurile unde foaia era mai subțire, trecând iar cu sucitorul peste ele. Așa am eliminat pierderile de aluat crud, iar foile au fost egale, atât ca dimensiune, cat si la grosime.
  • Cuptorul se încălzește la 180 grade.
  • In tava mare a aragazului, am asezat hârtie de copt.
  • După ce am întins o foaie, am înțepat-o cu furculița pe toată suprafața, apoi am prins planșa de silicon de capete, cu ambele mâini și am asezat-o in tava, sa fie cu aluatul asezat pe hârtie, iar plansa de silicon sa fie deasupra, apoi cu mâna am desprins plansa de aluat, așa cum ai desprinde hârtia de copt pe pe blatul unei prăjituri coapte( in galeria foto sunt imagini cu procedeul folosit). 
    Chiar dacă am infainat plansa de silicon, foaia întinsa, nu cade de pe plansa, așa ca am putut sa asezat foile cu ușurintă in tava. 
  • Foile se coc in cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 8-9 minute, pana se schimba la culoare, devenind maronii, având grija, sa nu se ardă. Se poate verifica foaia, apăsând ușor cu degetul pe ea, sa fie intarita pe pipăit.
  • Foile se scot din tava cu tot cu hârtia de copt, fiind fragile, dar când se răcesc, se vor întări destul de mult.
  • Procedam in acest mod cu fiecare bucata de aluat, iar la final vom obtine patru foi.

Crema

  • Pentru crema am mărit cantitatile de ingrediente, deoarece m-am gândit ca 300 ml lapte și 200 g unt, atât cât era in reteta de unde m-am inspirat, mi s-a părut puțin, fata de mărimea foilor și a fost bine, ca am procedat așa.Pentru foi am respectat cantitatile din reteta de inspirație.
  • Se pune laptele, zaharul și sarea la fiert. Când laptele începe sa fiarbă, se toarnă grișul in ploaie și se fierbe 4-5 minute, in acest timp se amesteca mereu cu telul, pentru a nu se prinde de vas. Se da deoparte, se pune folie alimentara direct pe crema, sa nu facă crusta deasupra și se lasă la răcit.
  • Când crema de griș este rece, se pune untul moale, esența de vanilie și se mixează, pana obținem o crema pufoasa și deschisă la culoare.

Asamblare

  • Am întins folie alimentara, sa fie mai mare decât foile coapte, sa ajungă, sa pot înveli prajitura pe toate suprafețele, pentru a se înmuia foile mai bine.
  • Am asezat prima foaie pe care am pus 1/2 din cantitatea de crema, întinzând-o in strat uniform, apoi a doua foaie, pe care am întins gemul de caise, urmează a treia foaie, restul de crema și deasupra se pune ultima foaie. Se presează ușor după fiecare foaie așezată, pentru a face priza buna între ele.
  • Am înfoliat prăjitura cu folie alimentara, am pus-o cu grija pe un blat mai tare, pentru a o putea muta și am dat-o la loc racoros. Peste prajitura am asezat câteva greutăți (4 pungi de făina, ca astea le-am avut la îndemâna).
  • Se lasă minim 24 ore la loc racoros, dar mai frageda se face după 2-3 zile, când foile se înmoaie de la crema.
  • Când am porționat prăjitura, am îndepărtat folia de prospețime, am tăiat marginile și am feliat-o. Pentru ca foile cu miere au fost egale, nu am indepartat prea mult din margini.
  • Peste feliile de prajitura se presara zahăr pudra.
  • Este o prajitura delicioasa, spornică, cu o crema simpla, dar combinatia de foi cu miere, gemul acrișor și crema de griș cu unt, fac un adevărat deliciu!