Ingrediente
Ingrediente pentru blatul de nucă:
- 120 g nucă măcinată
- 5 buc albușuri
- 50 g făină albă
- 120 g zahăr tos
- 1 praf sare
Ingrediente pentru blatul de cacao:
- 120 g unt plus pentru uns tăvile
- 150 g zahăr tos
- 1 linguriță extract de vanilie
- Un praf de sare
- 2 ouă medii
- 125 g făină albă
- 35 g cacao de bună calitate
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 130g iaurt grecesc cu 10% grăsime
- 60 ml apă fierbinte
Ingrediente pentru crema de vanilie cu unt
- 600 ml lapte cu 3,2% grăsime
- 5 gălbenușuri
- 100 g zahăr tos
- 250 g unt
- 60 g amidon
- Un praf de sare
- 125 g cireșe negre confiate
Glazura de ciocolată:
- 150 de grame de zahăr
- 50 de grame de cacao
- 50 de grame de unt
- 70 mililitri de lapte
Instructiuni
Mod de preparare pentru cremă:
- Punem 500 ml lapte la fiert cu extractul de vanilie, sarea și zahărul. Până ce fierbe laptele amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte. Când laptele a început să fiarbă turnăm peste compoziția de gălbenușe și amestecăm energic, turnăm toată compoziția înapoi în oală și fierbem la foc mic până se îngroașe, amestecând continuu. Adăugăm untul și o lăsăm să se răcească, amestecând din când în când să nu se facă pojghiță.
- După ce s-a răcit batem cu ajutorul unui robot de bucătărie pentru spumare, 1-1:30 minute. Nu bateți prea mult, ca riscați să se taie. Ea este bună când deja începe să prindă luciu.
- Mod de preparare pentru blatul cu nucă
- Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Amestecăm nuca cu făina și le dăm deoparte.
- Punem albușurile cu un praf de sare într-un castron încăpător și le batem până lasă ușoare valuri la suprafață. Adăugăm zahărul și batem până obținem o bezea lucioasă și zahărul s-a topit.
- Încorporăm amestecul de făină cu nuca măcinată cu ajutorul unei spatule și cu mișcări ușoare de jos în sus.
- Turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem 15-16 minute sau până trece scobitorii. Lăsăm să se răcească. (22/33 cm)
- Tapetăm fundul unei tăvi cu hârtie de copt pentru blatul de cacao (43/33 cm)
Mod de preparare pentru blatul cu cacao:
- Într-un bol amestecăm ingredinetele uscate și le dăm deoparte.
- Batem bine untul cu zahărul, sarea și extractul de vanilie până se spumează bine și zahărul este aproape topit.
- Adăugăm ouăle pe rând, unul câte unul și batem ușor până la încorporare.
- Adăugăm iaurtul și mai batem 10-15 secunde.
- Încorporăm ingredinetele uscate și cu ajutorul unei spatule, amestecăm ușor cât să se amestece puțin ingredientele.
- Punem apa fierbinte treptat peste aluat și amestecăm energic astfel încât să nu se facă cocoloașe.
- Turnăm compoziția în mod uniform într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem 15-18 minute.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată:
- Punem toate ingredientele într-o crăticioară și le fierbem la foc mic până se îngroașă amestecând încontinuu. (Aproximativ 1 minut și jumătate)
Asamblare:
- Tăiem blatul de cacao în 2 părți egale.
- Decupăm și blatul de nucă astfel încât să obținem o dimensiune egală cu cea a celor de cacao.
- Punem un blat de cacao, jumătate din crema de vanilie cu unt, jumătate din cantitatea de cireșe amare confiate tăiate felii, venim cu blatul de nucă, diferența de cremă de vanilie, restul de cireșe amare tăiate felii și ultimul blat de cacao. Dăm la rece pentru 2 ore. După fiecare blat apăsăm ușor ca să avem aderență și să nu se desprindă foile.
- După răcire, turnăm glazura călduță atât cât să curgă și să se niveleze ușor.
Alte informatii
Asta este reteta originala. Eu am făcut câteva modificări:
- Am folosit tava 23/35
- Pentru blaturile de cacao: am împărțit compozitia și am făcut doua blaturi separat.
- Pentru glazura am folosit:
- 200 g smantana 35% grăsime
- 100 g ciocolata neagră
- 100 g ciocolata cu lapte. Punem smantana la înfierbântat,adăugăm ciocolata rupta bucăți,lasam ciocolata sa se topească,după 3-4 minute amestecam și dam la rece,după care crema de ciocolata o mixam cu 200 g smantana 35%.
- Am folosit un rând de cirese negre confiate și un rând de cirese roșii confiate.Decorul îmi aparține.
Comentarii