Ingrediente

Aluat

  • 750 grame făină
  • 7 g drojdie uscată
  • 400-430 ml lapte călduț 
  • 50 g zahăr 
  • 2 gălbenușuri 
  • 2 pliculețe zahăr vanilat 
  • 7 grame sare 
  • 80 grame grăsime

Umplutura 

  • 700 grame brânză de vacă 
  • 2 ouă 
  • 100 grame zahăr 
  • 5 grame sare 
  • 50 grame gris
  • 100 grame stafide 
  • Esența vanilie 

Pentru uns

  • 1 ou

Optional

  • 30-40 g fulgi de migdale

Instructiuni

Aluat 

  • Într-un vas încăpător se cerne făină. Se face în mijlocul făinii un crater, iar în el se pune drojdia, 10 g zahăr și 100 ml lapte călduț. Cu lingura se ia din făină și se amestecă împreună cu drojdia și laptele, până obținem o compoziție de consistenta smântânii. Se acoperă vasul și se lasă plămădeală, să dospească, până începe, să facă bule de aer.
  • Peste făină și plămădeala crescută se pun gălbenușurile, restul de zahăr (40 grame) și cel vanilat, sarea și 300 ml lapte.
  • Se formează un aluat, frământând la mâna, sau robot, adăugând lapte dacă e necesar (eu am pus încă 30 ml), până aluatul este potrivit de tare.
  • La final se pune grăsimea topită și răcită. Poate fi unt, untură, ulei, sau o combinație dintre ele. Eu am folosit 40 g unt și 40 g untură.
  • După ce se încorporează grăsimea în aluat, se pune pe blatul de lucru și se frământă, până devine neted, elastic și nu se lipește de blat.
  • Aluatul format se pune în vas, se acoperă și se lasă la dospit, până isi dublează volumul.
  • Intre timp se pregătește umplutura. Se pun toate ingredientele (fără stafide și gris) într-un bol mare și se amestecă bine. Zahăr, sare și esențe se pun după gust.
  • În funcție de umiditatea brânzei se pune gris, să lege umplutura și să nu se împrăștie la copt.
  • La final se pun stafidele, se amestecă și se dă deoparte.
  • Aluatul dospit se împarte în 12 bucăți, cărora li se dă forma unor bile.
  • Se pornește cuptorul la 180 grade, iar pe două tăvi mari de aragaz se pune hârtie de copt.
  • Oul pentru uns se bate bine cu furculița.
  • Fiecare bila de aluat se lucrează separat.
  • Se întinde cu sucitorul pe blatul de lucru, într-un disc cu diametrul de 20 cm. care se unge pe toată suprafața cu ou bătut. Facem acest lucru, pentru a lipi “petalele trandafirilor” și să nu se desfacă in timpul coptului, ca atunci vor arăta ca niște elice.
  • Dupa ce discul de aluat este uns cu ou, se fac cinci tăieturi de 2-3 centimetri, în cinci locuri diferite, să fie cam la distanțe egale între ele. În mijlocul discului se pune o lingură generoasă de umplutură ( vezi galeria foto).
  • Se adună fiecare “petală”, îndoindu-i marginea, peste umplutura. Cand se aduna fiecare petala, vom obține o plăcintă sub formă de trandafir. Capetele se aduna dedesubt.
  • Se pun în tavă, cu distanța intre ele.
  • Se ung cu ou bătut și opțional se presară fulgi de migdale.
  • Se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 30-35 minute, pana se rumenesc.
  • Se lasa la răcit pe un grătar.
  • In timp ce se coace prima tava cu plăcinte, se lucrează restul de bile, formând încă 6 trandafiri.
  • Se servesc pudrate cu zahăr, reci, sau calde alături de smântână.