Ingrediente
Aluat
- 750 grame făină
- 7 g drojdie uscată
- 400-430 ml lapte călduț
- 50 g zahăr
- 2 gălbenușuri
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 7 grame sare
- 80 grame grăsime
Umplutura
- 700 grame brânză de vacă
- 2 ouă
- 100 grame zahăr
- 5 grame sare
- 50 grame gris
- 100 grame stafide
- Esența vanilie
Pentru uns
- 1 ou
Optional
- 30-40 g fulgi de migdale
Instructiuni
Aluat
- Într-un vas încăpător se cerne făină. Se face în mijlocul făinii un crater, iar în el se pune drojdia, 10 g zahăr și 100 ml lapte călduț. Cu lingura se ia din făină și se amestecă împreună cu drojdia și laptele, până obținem o compoziție de consistenta smântânii. Se acoperă vasul și se lasă plămădeală, să dospească, până începe, să facă bule de aer.
- Peste făină și plămădeala crescută se pun gălbenușurile, restul de zahăr (40 grame) și cel vanilat, sarea și 300 ml lapte.
- Se formează un aluat, frământând la mâna, sau robot, adăugând lapte dacă e necesar (eu am pus încă 30 ml), până aluatul este potrivit de tare.
- La final se pune grăsimea topită și răcită. Poate fi unt, untură, ulei, sau o combinație dintre ele. Eu am folosit 40 g unt și 40 g untură.
- După ce se încorporează grăsimea în aluat, se pune pe blatul de lucru și se frământă, până devine neted, elastic și nu se lipește de blat.
- Aluatul format se pune în vas, se acoperă și se lasă la dospit, până isi dublează volumul.
- Intre timp se pregătește umplutura. Se pun toate ingredientele (fără stafide și gris) într-un bol mare și se amestecă bine. Zahăr, sare și esențe se pun după gust.
- În funcție de umiditatea brânzei se pune gris, să lege umplutura și să nu se împrăștie la copt.
- La final se pun stafidele, se amestecă și se dă deoparte.
- Aluatul dospit se împarte în 12 bucăți, cărora li se dă forma unor bile.
- Se pornește cuptorul la 180 grade, iar pe două tăvi mari de aragaz se pune hârtie de copt.
- Oul pentru uns se bate bine cu furculița.
- Fiecare bila de aluat se lucrează separat.
- Se întinde cu sucitorul pe blatul de lucru, într-un disc cu diametrul de 20 cm. care se unge pe toată suprafața cu ou bătut. Facem acest lucru, pentru a lipi “petalele trandafirilor” și să nu se desfacă in timpul coptului, ca atunci vor arăta ca niște elice.
- Dupa ce discul de aluat este uns cu ou, se fac cinci tăieturi de 2-3 centimetri, în cinci locuri diferite, să fie cam la distanțe egale între ele. În mijlocul discului se pune o lingură generoasă de umplutură ( vezi galeria foto).
- Se adună fiecare “petală”, îndoindu-i marginea, peste umplutura. Cand se aduna fiecare petala, vom obține o plăcintă sub formă de trandafir. Capetele se aduna dedesubt.
- Se pun în tavă, cu distanța intre ele.
- Se ung cu ou bătut și opțional se presară fulgi de migdale.
- Se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 30-35 minute, pana se rumenesc.
- Se lasa la răcit pe un grătar.
- In timp ce se coace prima tava cu plăcinte, se lucrează restul de bile, formând încă 6 trandafiri.
- Se servesc pudrate cu zahăr, reci, sau calde alături de smântână.
Comentarii