Ingrediente
Aluat
- 800 g făina tip 550
- 450 g lapte caldut
- 20 g zahăr
- 10 g sare
- 1 ou+ 1 gălbenuș
- 7 g drojdie uscata
- 2 lingurițe esența vanilie
- 1 fiola esența lamaie
- 30 g untura
- 50 g unt
Umplutura
- 800 g branza proaspăta de vaci
- 3 oua
- 150 g zahăr
- 1 lingurița sare
- 1 lingura esența vanilie
- 1/2 fiola esența portocale
- 150 g stafide aurii
- 40 g griș
Pentru uns
- 1 ou+ albusul rămas de la aluat
Pentru servit (optional)
- Zahăr pudra sau smantana
Instructiuni
- Intr-un vas încăpător se pune făina cernută.
- Se face o groapa in mijlocul făinii și se pune in acel loc zaharul, drojdia și 250 g lapte caldut (laptele a fost cantarit, nu măsurat in mililitri).
- Cu o lingura se ia de pe margini, treptat putina făina și se amesteca cu laptele, pana obținem o compoziție de consistenta smântânii.
- Se acoperă vasul și se lasă aceasta plamadeala, sa dospeasca, pana formează la suprafața mici bule de aer.
- După ce a dospit plamadeala, se adauga arome, sare și restul de lapte, adăugat treptat, pana obținem un aluat potrivit de moale. In funcție de calitatea fainei, diferă și cantitatea de lapte, mai multă, sau mai putina.
- Grăsimea adăugată poate fi untura, unt, combinații dintre acestea doua, sau ulei. Eu am ales, un amestec de unt și untura. Grăsimea trebuie sa fie moale, la temperatura camerei.
- Se frământa aluatul, adăugând grăsimea in trei transe, apoi aluatul se pune pe blatul de lucru și se frământa, pana obținem un aluat neted.
- Se pune înapoi in vas și se acoperă cu folie alimentara, iar deasupra așezăm un prosop de bucatarie.
- Se lasă la dospit, in loc caldut, pana ce aluatul își triplează volumul.
Umplutura
- Intr-un bol se pun toate ingredientele, mai puțin stafidele și grișul.
- Se amesteca cu lingura, sau cu blenderul vertical, pana obținem o crema fina.
- Dacă umplutura este prea moale, se adauga griș, sau făina, pentru a tine umplutura ferma in interiorul placintei, nelăsând, sa se împraștie in timpul coacerii.
- In compozitia de branza se pune grișul și stafidele, amestecand cu spatula.
- Cantitatea de zahăr și esentele, se pun după gust și preferințe.
Asamblare
- Se porneste cuptorul la 180 grade.
- In tava mare a aragazului se pune hârtie de copt.
- Pe blatul de lucru se presara făina și se întinde aluatul cu sucitorul, intr-un strat cu grosimea de 3-4 mm. Eu am întins aluatul in forma pătrată, de aproximativ 60/60 cm.
- Cu cutitul am tăiat aluatul in patru pe verticala, apoi in patru pe orizontala, obținând 16 pătrate mici.
- Am cantarit umplutura, sa văd, cam cât trebuie, sa pun la o placinta. A rezultat 80 g umplutura, adică o lingura mare cu vârf pentru fiecare pătrat.
- După ce am împărțit umplutura pe fiecare pătrat, am început, sa închid placinta in forma unui plic.
- Aici am găsit un truc pe blogul “Savori Urbane”, unde se menționa, ca fiecare colț al plicului, se unge cu ou, pentru a nu se desface placinta in timpul coptului.
- Închidem plăcintele in felul urmator: primul colț se asaza pe umplutura, se unge cu ou, se ridica colțul opus, care la fel se unge cu ou, apoi la fel procedam cu celelalte doua colțuri.
- Plăcintele formate se asaza in tava și se ung cu ou, pe toată suprafața lor.
- Nu le-am lăsat la dospit, ci le-am dat direct in cuptorul deja fierbinte.
- Se coc in jur de 38-40 minute, pana se rumenesc.
- Am copt prima data o tava cu noua plăcinte. Restul de aluatul, care era deja întins pe blat, l-am lăsat 20 minute, după care am format plăcintele.
- Imediat ce am scos tava din cuptor, am asezat plăcintele pe un grătar, sa se răcească, iar in tava am asezat restul de branzoaice, care erau deja formate.
- Plăcintele se pudreaza cu zahăr (optional), sau se servesc calde cu putina smantana (amintiri din copilărie, când mama ne făcea plăcinte cu branza și le mâncam cu mare pofta, unse din belsug cu smantana).
Comentarii