Ingrediente
Aluat
- 200 ml apă călduță
- 200 ml lapte călduț
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță sare
- 630-700 g făină
Umplutura
- 700 g brânză proaspătă de vacă
- 3 ouă
- 2 linguri gris
- Zahăr, sare și arome după gust
Pentru uns foile
- 70 ml ulei
- Pentru uns plăcintele
- 1 ou+ 1 lingură lapte
Instructiuni
- Intr-un bol se pun apa, laptele, gălbenușul și sarea. Se amestecă cu un tel.
- Separat se cern 700 g făină, care se adăuga treptat în bolul cu lichide, frământând cu mâna, până obținem un aluat moale și nelipicios. Pentru a avea aluatul dorit, eu am folosit doar 630 g făină. Rețeta de inspirație arată ca, s-a folosit 700 g făină, dar cred ca, depinde de mărimea gălbenușului, sau calitatea făinii.
- Aluatul format se pune de blatul de lucru și se frământă, până devine neted. Nu a fost nevoie de făină în plus, aluatul fiind nelipicios.
- Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la odihnă 15 minute.
- Aluatul se taie în 10 bucăți egale, apoi fiecare bucată se întinde cu sucitorul sub forma unui disc cu diametrul de 16-17 cm.
- Fiecare disc format se așază pe o farfurie, una peste alta si se unge fiecare cu ulei din belșug.
- Se lasă la odihnă încă 10-15 minute.
- Pentru umplutură am amestecat bine toate ingredientele, zaharul și aromele fiind puse după gust.
- Se ia fiecare disc și se pune pe blatul de lucru. Se întinde cu palmele, trăgând ușor de aluat din toate părțile, până obținem o foaie foarte subțire și transparentă, de forma pătrată, sau dreptunghiulară(vezi galeria foto).
- Pe o latură a pătratului, pe toată lungimea ei se pune umplutura și se rulează, din aproape în aproape, obținând un șnur lung și subțire, care se strânge dintr-un capăt, rotind șnurul până la celălalt capăt, sub forma unei spirale.
- Fiecare plăcintă se așază în tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Se ung cu ou bătut cu lapte și se coc în cuptorul preîncălzit la 200 grade, timp de 30-32 minute, până devin aurii.
- Se lasă la răcit pe un grătar, dacă este răbdare și se servesc pudrate cu zahăr, sau cu smântână.
- Am pregătit pentru prima dată aceste foi de plăcintă. De fiecare dată când vedeam o rețetă cu aceste foi, mă minunam, cat de subțiri sunt, ce mâini dibace întinde aceste foi, gândind ca, nu voi reuși niciodată. Dar contrar așteptărilor, aluatul se întinde foarte ușor, greu a fost la prima foaie! Eu am ales umplutura dulce, având pofticioși pentru acest gen, dar se pot umple cu brânză sărată, varză, mere, iar următoarele foi care le voi face, vor fi pentru o plăcintă cu carne.
- Ca de fiecare data, începutul este greu!
Comentarii