Ingrediente

Umplutura pentru 6 lipii 
turcesti

  • 500 g branza proaspăta de vaca
  • 2 oua
  • 50 g zahăr
  • 1/2 lingurița sare
  • 1 lingura esența vanilie
  • 30 g griș

Sos

  • 300 g smantana cu 40% grăsime
  • 2 oua
  • 50 g zahăr
  • 25 g amidon
  • 120 ml lapte rece
  • Sare si arome după gust

Instructiuni

  • Pregătim o tava de 20/24 cm, asezand hârtie de copt. 
  • Încălzim cuptorul la 180 grade.
  • Intr-un bol se pun toate ingredientele pentru umplutura si se pasează cu blenderul vertical, pana obținem o crema fina.
  • Se intinde pe fiecare lipie un strat generos de umplutura, se rulează strâns, capetele se baga in interior si se asaza in tava. Procedam la fel cu fiecare lipie, formând in tava un strat de rulouri.

Sos

  • Amidonul se dizolva in lapte rece.
  • Intr-un bol se pun restul ingredientelor si se bat cu telul, pana se omogenizează. Se adauga amidonul dizolvat, se amesteca totul foarte bine si se toarnă in tava, peste lipiile umplute.
  • Cu spatula se trece printre lipii, cât si pe marginile tavii, in așa fel încât, sosul sa pătrundă peste tot.
  • Se da tava la cuptor timp de 50-60 minute, la 180 grade. Se face testul scobitorii pentru siguranța.
  • Placinta se scoate din tava cu tot cu hârtie, se asaza pe un blat de lemn, iar după 10 minute se trage ușor hârtia de copt de sub placinta.
  • Se servește calda, optional presarata cu zahăr pudra, sau cu putina smantana acrișoare, dar si rece este delicioasa.