Ingrediente

Aluat

  • 15 linguri apa
  • 10 linguri ulei
  • 1 lingura zahăr 
  • 1 praf de sare
  • 8 g drojdie proaspăta
  • făina cât cuprinde

Umplutura 

  • 800 g mere
  • 2-3 linguri ulei
  • 2 linguri zahăr
  • Scortisoara după gust
  • 1 lingura griș 

Instructiuni

Umplutura 

  • Merele se dau pe răzătoarea mare, cu tot cu coaja, ori se îndepărtează coaja, cine dorește, se calesc in ulei si zahar (cantitatea de zahăr depinde de soiul merelor si de gust). Se gătesc, pana obținem consistenta unui gem, apoi se lasa la răcit.
  • Merele călite si răcite se aromatizeaza cu scortisoara pudra, dupa gust.

Aluat

  • Fierbem apa cu zaharul.
  • Intr-un vas încăpător punem uleiul, peste care turnam apa clocotită, amestecam din când in când, pana ajunge, sa fie doar caldut, deoarece următorul pas este acela de a pune drojdia, iar dacă soluția de apa și ulei este fierbinte, drojdia nu se activează.
  • Se adauga drojdia peste soluția calduta, făina pe rând, amestecand, pana obținem o compoziție, de consistenta unui sos gros.
  • Se acoperă vasul și se lasă la dospit, pana își dublează volumul.
  • Când maiaua este crescută, se adauga un praf de sare, făina care se pune treptat, framantand cu mâna, pana rezulta un aluat, care se dezlipește de vas și de mâini.
  • Aluatul se lasă la dospit 10 minute, apoi se întinde cu sucitorul, o foaie de lungimea tavii de aragaz, având grosimea de 5-6 mm, fără a presara făina pe blat, deoarece nu se prinde, nici de sucitor, nici de blatul de lucru.
  • Se întinde umplutura pe toată suprafața aluatului, peste care presaram griș, cantitatea de griș depinde de consistenta umpluturi, apoi rulam.
  • Se asaza placinta rulată in tava mare a aragazului, pe care se pune hârtie de copt.
  • Se coace in cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 40 minute, pana se rumenește deasupra, timpul fiind estimativ, in funcție de cuptorul fiecăruia.
  • Se răcește pe un grătar, sau un blat de lemn, iar când se feliază, se presara zahăr pudra.
  • Se poate împarți aluatul in doua, la fel si umplutura, rezultând doua plăcinte mai mici.
  • Merele se pot înlocui cu dovleac, gem, la fel presarand griș peste umplutura, acesta având rolul, sa absoarbă dulceața fructelor si sa nu se prelingă in tava, la fel se poate folosi branza dulce, sau sarata, in locul fructelor.
  • Cantitatea de făina este in funcție de mărimea lingurii folosite, de aceea nu am specificat gramajul făinii.
  • Se pot dubla cantitatile pentru aluat, iar dacă nu folosim tot aluatul, se păstrează foarte bine la congelator, iar când avem nevoie, se decongelează lent in frigider.
  • Din acest aluat se pot pregăti și cornuri, cu diferite umpluturi.
  • Reteta aceasta o folosesc de 30 de ani, între timp ajustatand cantitatea de ulei, deoarece reteta care am primit-o cu mult timp in urma, conținea 20 linguri ulei, 20 linguri apa clocotită, 3 linguri zahăr si făina cât cuprinde.