Ingrediente

  • 1/2 piept de curcan fără os (875 grame)
  • 1 lingura rasa cu sare grunzoasa 
  • 1 linguriță piper
  • 1 linguriță cimbrișor uscat
  • 1 ceapă mare
  • 3-4 căței usturoi
  • 3-4 linguri ulei 
  • 7-8 cartofi medii
  • 3 linguri pastă tomata
  • 1 lingurita boia dulce 1 linguriță boia afumată
  • 1 lingură pastă de ardei (opțional), sau un ardei gras
  • 200 g smântână pentru gătit

Instructiuni

  • Pieptul de curcan cu, sau fără piele, cum dorim, se taie bucăți mici și se pune într-un bol. Peste carne se pune sarea grunjoasă, piperul, cimbrișorul, se amestecă și se lasă la temperatura camerei 3-4 ore.
  • Într-un vas se încălzește uleiul și se pune ceapa tocată. Se călește la foc mic 7-8 minute, amestecând mereu.
  • Se pune usturoiul tăiat felii și se călește un minut, apoi se pun bucățile de carne, care se gătesc, până își schimbă culoarea, devin albicioase.
  • Peste carne se pun: boia dulce, boia afumată, pastă tomata și pastă de ardei. Se amestecă foarte bine, se toarnă un pahar de supă, sau apă în lipsa supei, se acoperă vasul și se gătește cam 40 minute, până când carnea este gătită mai bine de jumătate. Timpul de gătire al pieptului de curcan depinde de unde îl avem: din magazin, sau crescut la curte.
  • Când carnea este fiartă pe jumătate, se pun cartofii curățați și tăiați cubulețe. Dacă e nevoie, se mai adaugă puțină supă, însă la mine nu a fost cazul. Pentru a fierbe mai repede, am dat vasul la cuptor, pentru încă 30-40 minute, până au fiert cartofii.
  • Se scoate vasul din cuptor, iar dacă sunt gătiți cartofii, se așază pe ochiul aragazului.
  • Se adăuga smântână pentru gătit, se amestecă și se lasă pe foc, să tragă un clocot.
  • O mâncare delicioasă, cu bucăți de carne și sos cremos!